– Någonting som jag brukar tjata mycket om är balans och att förflytta fötterna. Ofta står man och drar, man flyttar inte fötterna. Jag påminner om att ta ett steg till, gå närmare, i stället för att sträcka sig över eller gå över på andra sidan sängen, berättar Mattias Karlsson, som är personlig assistent.

Han fick frågan om att utbilda kollegorna av sin arbetsgivare Op Assistans i Gävle och har själv gått utbildning på Durewallinstitutet.

Principer går att anpassa

Metoden utgår från jiujitsu och bygger på tio principer.

– Det handlar om att använda så många principer som möjligt i alla förflyttningar, då går det åt så lite energi som möjligt, säger Mattias Karlsson.

Han betonar att det inte är teknik som han lär ut, i stället är det principer som är anpassningsbara. Alla tekniker är individuella och alla människor är olika.

Du måste tänka på vad som är syftet med din förflyttning.

Mattias Karlsson

­– Därför måste du tänka på principerna, vad som är tyngsta punkten, var du ska ändra friktionen, om du ska ha hög friktion eller om du ska ha låg friktion när du ska göra en förflyttning och vad som är syftet med din förflyttning, säger Mattias Karlsson.

Många gånger frågar han varför en förflyttning ska göras. Kanske går det att förenkla momentet? Som när man ska ta på en rullstolsbunden person skor.

I stället för att resa personen ur sängen, böja sig ner och ta på skorna så kan skorna tas på i sängen. Om skorna är smutsiga kan ett extra lakan läggas i sängen.

Mattias Karlsson
Mattias Karlsson jobbar i Gävle och har själv gått utbildning på Durewallinstitutet.

Stress kan ge skador

En grundfilosofi i metoden är trygga möten, därför är det viktigt med mjukhet, empati och respekt. Det kan handla om hur händerna används och att en handpåläggning ska ske lugnt.

Är det två som hjälps åt vid en förflyttning är det en av dem som ska prata och tala om vad som görs och hur.

Det är när man tror att ska göra någonting snabbt som det oftast blir fel.

Mattias Karlsson

Lugnet är viktigt på flera sätt. Mattias Karlsson har sett att när det är bråttom, det är då som det är lätt att skada sig. Kanske för att man inte tar några steg extra utan i stället stäcker sig.

– Det är när man tror att ska göra någonting snabbt som det oftast blir fel. Ju mer stressade vi blir, ju mer fel gör vi. Så jag skulle vilja ta bort så mycket stress som möjligt.

Durewallmetoden

Grundprincipen är att använda minsta möjliga kraft, det gäller både förflyttning och bemötande som ska vara lågaffektivt.

Metoden ger vårdpersonal kunskap om hur den egna kroppen ska hanteras för att undvika slitage, belastningsskador, värk och trötthet.

Ursprunget är kampsporten jiujitsu.

Principer:

  • Minsta möjliga kraft
  • Balans
  • Avståndsanpassning
  • Friktionsförändringar
  • Rörelseenergi
  • Naturligt rörelseområde
  • Andningsteknik
  • Skydd
  • Bestämdhet
  • Hänsyn