I ett pressmeddelande säger Kommunals ordförande Malin Ragnegård att de med lägst löner måste prioriteras i avtalsrörelsen som ska ge nya löner nästa år.

– Resultatet måste bli så stora löneökningar som möjligt utan att elda på inflationen. Vi vet att arbetsgivarna inte delar denna prioritering och därför anser Kommunal att den gemensamma kraften som en LO-samordning innebär är rätt väg att gå, fortsätter hon i sin kommentar i pressmeddelandet.

Låglönesatsningen innebär att alla som tjänar upp till 27 100 kronor i månaden får ett fast krontal som ska läggas i en pott på varje arbetsplats för individuell fördelning. Ingen är garanterad att få del av låglönepåslaget.

Ska gynna arbetsplatser med låga löner

Kommunal menar att den konstruktionen gynnar arbetsplatser med många anställda som tjänar högst 27 100 kronor. Detta eftersom det blir mer att fördela.

I LO-samordningen finns också krav på att lägstlönerna i avtalen ska höjas med 1 371 kronor.

Hur stor löneökningen till slut kan bli beror på hur det går i förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare inom industrin. Deras avtal blir ett ”märke”, en norm för löneökningar för kommunalare och andra yrkesgrupper på svensk arbetsmarknad.