Just helgjobbandet anger 59-åriga Camilla Berntson som huvudskäl till att hon nu testar på ett nytt liv. Hon lyfter också fram möjligheterna att bättre placera sin semester.

– Som fastanställd kan man få reda på dagen innan om man får semester eller inte. Jag är trött på att tänka ”få se om jag får semester”.

Tankarna gjorde att Camilla frågade sin chef om hon fick tjänstledigt för att testa att timvikariera och chefen sa ja. Camilla berättar att flera av kollegerna blivit sugna när de fått höra om det ovanliga karriärsdraget. Något negativt har hon inte hört.

”Många är taggade”

– Det är många som säger att de också är lite taggade på detta. Men det är många som är rädda ekonomiskt. Jag själv skulle aldrig ha gjort det här om jag var ensamstående, det hade jag inte vågat.

Som timvikarie kommer Camilla att jobba kvar i samma hemtjänstgrupp där hon varit fastanställd och en grupp bredvid. Hon har lagt in hur hon vill jobba i december och sex pass är i skrivande stund klara.

– Men det kommer att komma flera. Sedan får jag se hur många timmar jag får. Jag jobbar 75 procent nu och vill ha ungefär samma. Räcker inte timmarna kanske jag kommer att prova på ett boende eller förskola. Jag kan välja lite grann.

Du är inte rädd att du kommer att få veta dina pass kort inpå och att du får svårt att planera dagarna?

– Jo, det får jag vara beredd på. Jag kommer att gå upp på morgonen och vara beredd. För det arbetsgivaren saknar mest är timvikarier som kan ställa upp med kort varsel. 

Vill vara ledig

De dagar hon inte kommer vilja jobba har hon möjlighet att ”sätta veto”, vilket innebär att arbetsgivaren inte ringer.

– Det har jag gjort hela jul och nyår. Nu vill jag vara ledig! Jag har jobbat nyårsdagen två år i sträck och det är inte så kul.

Den största oron hon känner är om hon skulle åka på en sjukskrivning.

– Om jag blir långtidssjuk är det ingen som har svarat på vad som gäller med ersättning.

En nackdel med att vara timvikarie är att man inte automatiskt är med i lönerevisionen, hur ser du på det?

– Jag tycker att det är värt det ändå faktiskt. Det är inte så mycket man får i löneförhöjning ändå. Man får ju inte vara med på julbord eller sådana saker. Det är värt det ändå, att veta att man får ledigt.

Vad som kommer att hända efter de sex månaderna som timvikarie kan hon inte svara på än.

– Det beror på hur jag trivs med detta. Jag har min tjänst att gå tillbaka till om jag vill.