Ropen om brist på personal till äldreomsorgen blir mer och mer desperata över landet. Men inte i Junosuando, i Pajala kommun.

Sedan de i april förändrade schemaläggningen och tog bort regeln om ett visst antal arbetsdagar utifrån tjänstgöringsgrad samt visst antal arbetshelger underlättar det bemanningen.

– Vi behövde ingen hyrpersonal i somras och alla fick sin semester. När alla lägger schema utifrån sina behov fungerar det ändå, säger enhetschefen Birgitta Uusitalo.

Hon ger exempel på att en i personalen knappt jobbar några helger och en annan som pendlar tio mil enkel väg, har valt färre men längre pass.

Lägger schemat efter livspusslet

Undersköterskan Katarina Henriksson som arbetar i hemtjänsten har prövat på olika sätt.

– Min man är pensionär så jag prövade att jobba mycket helger en period, men det blev tungt. Nu lägger jag schemat utifrån hur livet ser ut. Om ett barnbarn fyller år så är jag ledig då.

Katarina Henriksson, Birgitta Uusitalo och Anette Unga säger att det fungerar utmärkt att personalen lägger sina egna scheman efter behov.
Katarina Henriksson, Birgitta Uusitalo och Anette Unga säger att det fungerar utmärkt att personalen lägger sina egna scheman efter behov.

Anette Unga arbetar också i hemtjänsten, men är dessutom arbetsplatsombud och skyddsombud. Hon säger att schemat brukade vara något det bråkades om tidigare.

– Visst hände det att man gick in och tittade på varandras schemarader och var sura över hur mycket kvällar eller helger man själv fick.

Nu är det inte ett problem.

– Stämningen är mycket bättre, säger hon.

Hur fungerar schemat?

Fyra veckor innan arbetsperioden ska börja skriver personalen in hur de vill arbeta utifrån sina arbetstimmar.

När alla lämnat in schemat ser man i schemaverktyget om det är luckor någonstans – då får gruppen tillsammans med schemaläggare lösa det. Det kan betyda att någon kanske måste jobba en dag där man från början tänkt vara ledig.

Alla kan lägga in sitt veto för tre tillfällen så att de garanterat får vara lediga just då.

Två veckor innan schemat börjar gälla låser schemaläggarna in det.

Birgitta Uusitalo menar att privatliv och arbetsliv måste passa ihop om alla ska må bra och fungera på jobbet.

– Livet ser olika ut i olika perioder. En har varit med om en skilsmässa, en annan har en partner som jobbar skift och någon har småbarn. Då måste schemat anpassas till det.

”Det är bara att prova”

Modellen som de använder är en utvecklad variant av önskescheman eller tvättstugescheman som var populärt tidigare.

– Vi har bara tagit det ett steg till.

Ni har ett litet boende med åtta platser och en hemtjänst med 40 brukare. Skulle det här fungera för större verksamheter?

– Det är jag övertygad om. Min filosofi är att det bara är att prova. Går det inte så kan man backa.

Äldreomsorgen i Junosuando

Här finns åtta platser på Asphemmet, ett äldreboende med tio tillsvidare anställda. Drygt 45 brukare (inklusive larm) har hemtjänst där arbetar fjorton tillsvidareanställda. Ett stort problem för dem är avstånden, som längst 4,5 mil enkel väg till en brukare.

Men för att metoden ska fungera att det viktigt alla är generösa mot varandra, berättar Katarina Henriksson.

– Om det saknas personal en fredagskväll och jag haft många lediga så tar jag den.

Det går också att freda vissa dagar – lägga in sitt veto, då är de garanterat lediga. För ett Luleå hockeyfan som Anette Unga är det viktigt.

– Jag lägger dem på torsdagskvällar. Då är det match.