Efter att tre hemtjänstgrupper i Härnösand lämnade in 6:6a-anmälningar till Arbetsmiljöverket, och myndigheten hotade kommunen med vite, gick det fort.

Nu är det beslutat att hemtjänsten ska få inplanerade pauser på 15 minuter under sina arbetsdagar. 

– Många är jätteglada. En del tar ju inte pausen för att fika utan för att snarare hinna gå på toaletten, säger huvudskyddsombudet Alexander Näslund, som även jobbar i hemtjänsten i Härnösand.

Personalen har länge flaggat för att de inte hinner ta kortare pauser. Det beror på en låg bemanning och att tiden mellan kunderna har varit alldeles för kort, enligt Kommunal lokalt. Trots det vidtog arbetsgivaren inga åtgärder. 

Att det skulle krävas tre anmälningar, och att Arbetsmiljöverket hotade med viten, tycker Alexander Näslund är dåligt.

Men trots det är han glad över att myndigheten lyssnade på personalen och krävde att Härnösands kommun löser problemet. 

Paus i tjänstebilen

Tanken är att medarbetarna tar sina pauser där det är lämpligast. Det kan till exempel innebära att personalen tar sin paus i bilen innan de åker till nästa kund. 

Förutom rätten att ta pauser på förmiddag, eftermiddag och kvällar har arbetsgivaren även sett till att personalen får mer tid att förflytta sig mellan kunderna.

Bara för att arbetsgivaren säger att vi ska ta pauser betyder det inte att vi hinner det.

Alexander Näslund

Men det finns fortfarande mycket kvar att göra, enligt Alexander Näslund.

– Där jag jobbar har det gått bra att ta pauser, men det finns grupper där det är svårare. Bara för att arbetsgivaren säger att vi ska ta pauser betyder det inte att vi hinner det, säger han.

Kommunen kartlägger toaletter

Maritha Nordin är chef över hemtjänsten i Härnösands kommun. Hon säger att ett stort problem är att grundbemanningen är för låg.

Därför arbetar kommunen med att utöka bemanningen och se till att det finns fler medarbetare än själva grundbehovet. 

– Jag började här i december förra året, men när jag analyserade personalens kritik såg jag att det fanns mycket sanning i den. Det har varit en stressig arbetsmiljö och därför jobbar vi med detta, säger Maritha Nordin.

  Hinner du ta paus på jobbet?

På jobbet

Bland annat kartlägger kommunen vilka toaletter personalen kan använda under sina arbetspass. Det kan till exempel vara toaletter på skolor eller i en tvättstuga i ett bostadshus.

Varför pauserna är inplanerade förklarar Maritha Nordin med:

– Personalens dagar är planerade. Det gäller ju allt från hur länge man är hos en brukare till körtiden däremellan och det gäller även pauserna som behöver planeras.

Facklig framgång

Alexander Näslund tycker att det är en facklig framgång att han och kollegorna lyckades få igenom planerade pauser. 

Vad har du för tips till den som vill göra skillnad på sin arbetsplats?

– Först och främst är det viktigt att man skriver tillbud. Varje gång någon till exempel är sjuk är det viktigt att skriva ett tillbud om varför personen är sjuk. Det kan bero på stress och att man inte hinner ta pauser.

Alexander Näslunds tips för facklig framgång

  1. Lyft problemet med arbetsgivaren och förklara att något behöver ändras. 
  2. Om inget blir bättre vänder du dig till din lokala sektion på facket. 
  3. Är du osäker på hur man skriver en anmälan? I Härnösand fick hemtjänsten hjälp att skriva sina 6:6a-anmälningar av ett regionalt ombud. 
  4. Läs på om dina rättigheter. Till exempel har arbetstagare rätt till kortare avbrott, pauser, under sina arbetsdagar.