I halländska Laholm är stora delar av gatorna mörka nu under vintern. Detta eftersom kommunen har släckt två av tre gatulampor för att spara pengar och el. 

Men beslutet har väckt oro och rädsla hos flera medarbetare inom hemtjänsten. 

– När jag jobbade kväll fick jag panikbromsa för en svartklädd man ute med sin hund. Jag såg inte honom fast han var omkring fem meter bort. Det var en 40-sträcka, men tänk dig om det hade varit en 70-sträcka, säger Karl-Fredrik Tholin. 

”Blev väldigt skakad”

Han jobbar som undersköterska och är även skyddsombud på Kommunals lokala sektion. Tillsammans med sina kollegor på sektionen har han bett arbetsgivaren att göra en risk-och konsekvensanalys, men hittills har det inte gjorts.

I stället svarade Knut Slettengren (M), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, att ”om det blir en olycka så får vi hantera den när den inträffar”, i en intervju med Svt Halland. Uttalandet går inte hem hos Karl-Fredrik Tholin.

– Jag blev väldigt skakad av att höra det. Risk- och konsekvensanalyser finns ju för att bedöma riskerna innan en olycka händer. Och i det här fallet är det inte en fråga om det kommer ske, det är en fråga om när det sker, säger han. 

Nu kräver Kommunal i Laholm att kommunen köper västar och pannlampor till personalen. Det gäller för fler yrkesgrupper än hemtjänsten, till exempel städare som jobbar tidiga morgnar. 

Skriver tillbud

Just nu skriver personalen tillbud på varje händelse som är kopplad till mörkret. Om arbetsgivaren inte går med på att göra en risk-och konsekvensanalys kommer facket att vända sig till Arbetsmiljöverket. 

Kan du ha förståelse för att kommunen måste spara på el med tanke på elkrisen?

– Ja, såklart. Men de hade kunnat släcka en av tre lampor i stället, eller något liknande. De gjorde det inte heller successivt utan det blev direkt becksvart, säger Karl-Fredrik Tholin.

”Vi gör så bra vi kan”

Från kommunens sida svarar Knut Slettengren att de kommer att göra en risk-och konsekvensanalys. Att det har dröjt beror på att han inte visste att analysen behövde göras skriftligen.

Du har tidigare sagt att om det sker en olycka tar ni det då, något som bland annat Kommunal har kritiserat. Hur ser du på det?

– Det är nog en missuppfattning. Vi gör så bra vi kan och kan inte göra mer än så. Vi tar alltid vårt ansvar i detta. Det är klart att detta är en olycklig situation och att många drabbas, men vi måste göra det bästa av det, säger Knut Slettengren.