Om det preliminära valresultatet står sig har Varbergs kommunfullmäktige fått två nya lokala partier. Det ena är partiet Tjugofyrasju, som ser ut att ha fått 3,3 procent av rösterna.

– Vi vänder oss till människor som sliter 24–7. Jag jobbar som undersköterska och väldigt många undersköterskor har kommit med som medlemmar, vi har väldigt starkt stöd bland undersköterskor och det är sådana frågor vi driver, säger Ingemar Ericsson, fackligt ansvarig på Tjugofyrasju.

Han jobbar som stödassistent på ett gruppboende och har utöver partiengagemanget flera fackliga uppdrag för Kommunal. Partiet startade för 2,5 år sedan och har 50 medlemmar i Varberg, samt 20 på andra orter i Sverige. Ambitionen är att så småningom bli ett rikstäckande parti. 

Står närmast Kommunal

– Vår modell tar inte ställning för höger eller vänster, utan vår modell är att formulera konkreta krav och tala om vad vi tycker i varje fråga. Vi har bildats för att inget av de andra partierna håller måttet.

Ingemar Ericsson menar att deras parti är det som står närmast Kommunal.

– Vi har inte ett enda förslag som inte skulle gynna undersköterskor. Socialdemokraterna står längre ifrån, de röstade emot arbetstidsförkortning när vi drev det i Kommunal i Varberg.

Vi ser den här trenden i hela Sverige, det kommer ett myller av lokala partier och det är ett tecken på att de etablerade partierna inte intresserar sig för människors vardag.

Ingemar Ericsson, undersköterska

Han säger att även om exempelvis Socialdemokraterna säger att de vill ha billigare hyresrätter eller är kritiska till den ökade administrationsbördan för välfärdens personal, så lägger de inga konkreta förslag för att få förändring. 

– Nu ska socialnämnden trots att de går back anställa 32 nya chefer, och det är alla partier överens om. Vi ser den här trenden i hela Sverige, det kommer ett myller av lokala partier och det är ett tecken på att de etablerade partierna inte intresserar sig för människors vardag, säger han.

Skapa en folkrörelse

I kommunfullmäktige kan de tänka sig att samarbeta med alla partier och kommer att ”bombardera” med förslag för att få igenom sin politik, säger Ingemar Ericsson. Men ännu viktigare är att skapa en folkrörelse med ett engagemang ute i samhället.

– Vi fick flest röster i de två största bostadsområdena här i Varberg. Det är vanligt folk med vanliga löner som är trötta på hur staden formas som röstar på oss.

I grannkommunen Halmstad har också ett parti med delvis fokus på kommunalarnas frågor tagit sig in i kommunfullmäktige. Partiet Hjärta för Halmstad har engagerat sig i protesterna mot hälsoscheman i kommunen och har som krav att de slopas. De ser ut att ha fått 5,9 procent.