Cilla Andersson var en av dem som innan valet ställde en valfråga på ka.se. Hon undrade vilka partier som var beredda att slopa karensavdraget vid sjukdom. Hon tycker att hon fick svar på sin fråga men tror inte att avdraget kommer försvinna med den majoritet som nu ser ut att bli regeringsunderlag (M, KD, SD och L), även om ett av de partierna, Sverigedemokraterna, sagt att man vill ta bort karensavdraget för vård- och omsorgspersonal.

Zejnab al-Zibala, barnskötare.

Barnskötaren Zejnab: ”Dyster val­rörelse”

Val 2022

– Jag tror att de kommer behålla den. Inget parti har ju majoritet, de måste ju kompromissa.

Förslag om en till karensdag

Förutom Sverigedemokraterna vill även Vänsterpartiet och Miljöpartiet slopa karensavdraget medan Socialdemokraterna sagt att man vill förändra det och göra det mer rättvist. På högersidan finns bland annat ett helt motsatt förslag, från L, att införa ytterligare en karensdag.

– Det känns inte så lovande, säger Cilla Andersson.

Situationen på jobbet kommer nog inte förändras nämnvärt av maktskiftet, tror Cilla Andersson.

– Det tror jag faktiskt inte men många undrar vad som kommer hända nu.

I just Trelleborg har det lagts ett lokalt förslag om att slopa karensavdraget på försök vid två enheter inom äldreomsorgen.