Barnskötaren Zejnab al-Zibala jobbar på en förskola i ett socialt utsatt område i Sundsvalls kommun. Hon tycker det är viktigt att förskolor och skolor i utsatta områden får mer pengar, då det skulle göra det enklare för personalen att göra ett bra jobb.

KA har frågat de politiska partierna om de vill ge mer pengar till dessa förskolor och skolor. Alla partier svarade ja på frågan, förutom Moderaterna (M) som svarade kanske och Sverigedemokraterna (SD) som uppgav nej. 

”Nästan skrattat på jobbet”

Men det var ett svar som Zejnab al-Zibala reagerade extra mycket på. 

– Liberalerna (L) säger att de vill satsa på skolor i utsatta områden, men samtidigt har de ett förslag om att införa språktest för tvååringar, som i värsta fall skulle kunna tvångsomhändertas, säger hon och fortsätter:

– Vi har nästan skrattat åt det på jobbet. Typ 95 procent av barnen på vår skola skulle bli omhändertagna ifall det blev verklighet. Hur är det att stärka skolorna i utsatta områden? undrar Zejnab al-Zibala.

Det känns som att politiken faller neråt och att vem som helst kan bli politiker nuförtiden. Det finns så lite kunskap.

Zejnab al-Zibaba, barnskötare

I övrigt tycker hon att valrörelsen har varit dyster. 

– Det blir tyngre och tyngre. Det känns som att politiken faller neråt och att vem som helst kan bli politiker nuförtiden. Det finns så lite kunskap, säger hon. 

På sin hemsida skriver Liberalerna (L) att de allra flesta barn redan nu får en språkbedömning vid 2,5 års ålder. Partiet vill att besöket på BVC ska bli obligatoriskt för föräldrar som ännu inte har skrivit in sina barn i förskolan.