Detta valår kan man fundera över (för att uttrycka sig milt) var frågorna om välfärdens jobb tog vägen? Pandemin gjorde ju att en bredare allmänhet inte bara förstod vilka otroligt viktiga insatser som kommunalarna gjorde och gör utan också vilka villkor de har.

Många, inklusive jag, var rätt övertygade om att vård och omsorg skulle hamna i topp på politikernas agendor. Särskilt med tanke på att sjukvården är en av väljarnas absolut viktigaste frågor. Men icke. Pandemins applåder ekar rätt tomt när de inte omsätts i konkreta förbättringar som till exempel bemanning och karensavdrag.

Katastrofal bemanning

Som om lärdomarna från pandemin inte räckte för att välfärden skulle vara fokus för valdebatten, borde det ofta förödande läget när det gäller bemanningen inom vård och omsorg i sommar fått politiker (och media) att lyfta frågan.

När Kommunal ställde frågan till fackliga representanter i kommuner och regioner var det bara 4 procent som menade att bemanningen inom äldreomsorgen varit bra medan nästan 80 procent beskrev den som ”otillräcklig eller katastrofal”

Mer om valet hittar du på här, bland annat läsarnas egna valfrågor och partiernas svar, Kommunals Malin Ragnegård om vallöftet kring karensavdrag och på KA Debatt diskuteras det för fullt om valets hetaste frågor.