När Centralsjukhuset (CSK) i Kristianstad sökte en utbildad undersköterska för ett sex månaders vikariat var det många som reagerade på jobbannonsen, vilket tidningen Norra Skåne var först att rapportera om. 

Orsaken är att arbetsgivaren skriver att arbetet handlar om att vara mottagningens allt i allo, ”hustomte” eller ”mormor”. Beskrivningen har fått flera undersköterskor att rasa. 

– Vi blev oerhört irriterade, vårt yrke ska respekteras, säger Lena Persson, ordförande på Kommunals sektion Kristianstad/Region.

Hur kan man skriva så här? Är våra arbetsuppgifter inte mer än så i deras ögon? En sådan här annons ska inte vara möjlig att lägga ut utan att någon kontrollerar den.

Lena Persson, Kommunal

Nu i veckan har flera medlemmar hört av sig till sektionen och vädrat sitt missnöje över annonsen, enligt Lena Persson. Facket har pratat med både verksamhetschefen och förvaltningschefen för att höra hur arbetsgivaren jobbar med frågan.

– Hur kan man skriva så här? Är våra arbetsuppgifter inte mer än så i deras ögon? En sådan här annons ska inte vara möjlig att lägga ut utan att någon kontrollerar den, säger Lena Persson.

Utreder händelsen

På Centralsjukhuset är man självkritisk till annonsen. I ett mejl skriver verksamhetschefen Anett Velin att hon undersöker vad som har gått fel och hur man ska undvika liknande händelser i framtiden.

”Det var aldrig meningen att den skulle publiceras; det var ett internt utkast som gick ut av misstag”, skriver Anett Velin i mejlet. 

Men Lena Persson på Kommunal är fortsatt kritisk. 

– Vi har tydliga mallar som används för jobbannonser, så jag förstår inte. Det är klart att det måste gå att skriva mer specifikt än i mallarna, men då ska det röra sig om arbetsuppgifterna eller lönen. Man ska inte kunna lägga ut en sån här annons, säger hon. 

Detta är inte första gången arbetsgivare är i blåsvädret för sina jobbannonser. Förra hösten var det Halmstads kommun som befann sig i strålkastarljuset – när de sökte en städare som ”följer instruktioner utan att ifrågasätta auktoritet”. Senare meddelade kommunen att det rörde sig om ett misstag.