I en annons på nätet sökte Halmstads kommun efter timanställda städare. I inledningen lyfte man fram chansen att kunna bidra med sitt engagemang och nytänkande, men många har reagerat på vad som stod längre ner i annonsen.

Kommunen beskrev att det är meriterande med personal som ”följer instruktioner från andra utan att ifrågasätta auktoritet”. Ungefär 70 personer hann söka tjänsten innan annonsen togs bort, rapporterar Hallandsposten.

En av dem som upprördes av annonsen är Eva-Lena Jacobsson. Hon är ordförande i Kommunals sektion barn och teknik i Halmstad. 

– Jag blev jättefrustrerad och chockad när jag fick veta vad som stod i annonsen. Jag hade först inte läst den själv, men när jag väl gjorde det tog jag kontakt med arbetsgivaren, säger Eva-Lena Jacobsson.

Eva-Lena Jacobsson, Kommunal.
Eva-Lena Jacobsson, Kommunal.

Enligt kommunen rör det sig om ett misstag. Formuleringen hade översatts från engelska till svenska och kommer från ett stödmaterial som används internt,  enligt Gunni Svensson Heland, hr-utvecklare vid Halmstads kommun.

– Tanken är inte att man ska använda meningarna i själva annonsen, men det råkade ske den här gången. Det var ett ärligt misstag och vi skulle inte ha publicerat den delen, säger hon.

Tycker Halmstads kommun att det är önskvärt med personal som lyder och aldrig ifrågasätter auktoritet?

– Det är en helt felaktig formulering och går emot alla våra värderingar. Det är även därför vi tog bort annonsen, säger Gunni Svensson Heland. 

Trots att annonsen togs bort tycker Kommunal att man borde utreda händelsen. Att formuleringen om att följa instruktioner utan att ifrågasätta auktoritet stod i kommunens stödmaterial är oroväckande, säger Eva-Lena Jacobsson.

– De säger att det har blivit fel från engelska till svenska, men jag tycker att det är märkligt att sådana texter finns över huvud taget när man ska anställa människor. Det hör inte hemma här, säger hon.