Svårt för specialistbarnskötare att få upp sin lön
Intresset för att utbilda sig till specialistbarnskötare är stort. Men trots utbildning kan det vara svårt att få upp lönen. Barnskötare som KA pratat med vill att Kommunal tar upp kampen för dem.
– Vi vill kriga för det här, säger Sara Grundberg, barnskötare i Järfälla.
Specialistutbildning till barnskötare finns på flera yrkeshögskolor i landet. Sedan tidigare finns inriktning på språkutveckling och lärmiljöer. I våras tog de första studenterna inom inriktning funktionsvariationer examen. En av dem är Sara Grundberg.
– Det jag framförallt tar med mig från utbildningen är betydelsen av tydliggörande pedagogik. Det underlättar för de här barnen så de slipper kaoset i hjärnan av att undra vad som händer sedan, och vad vi ska göra, säger hon.
Om barn i förskolan har svårigheter kopplas ofta specialpedagoger in. De kommer utifrån och ger tips och standardmallar som personalen ska arbeta utifrån.
– Det är jättebra tips, men sedan finns kanske inte tid till att använda det. Vi barnskötare är på plats hela tiden och har en relation med barnen. Därför är det bra om vi har den här kompetensen, säger Sara Grundberg.
Finns inte som befattning
Intresset för utbildningen, som gavs av Kompetensutvecklingsinstitutet, var stort. Det var 130 som sökte till ett 40-tal platser.
– De öppnade upp en klass till en vecka efter vi startade för att det var så många sökande och nu startar de upp två klasser till, berättar Sara Grundberg.
Specialistutbildningen var på distans och halvfart under två år. Sara Grundberg jobbade fyra dagar i veckan och tog en dag ledigt för studier. Det blev även en del skoljobb på kvällar och helger. Men någon löneökning har det inte resulterat i.
– Det är synd att rollen inte finns än som befattning. Det är inte så motiverande att veta att man sliter i två år och sedan inte får något för det.
Sara Grundberg är besviken på att hon inte fått mer stöd av facket lokalt för att få upp lönen. Den bilden delas av flera kurskamrater.
– Jag har försökt få stöd av Kommunal men tycker inte jag fått gehör, säger Lotta Ekergarn som är barnskötare i Knivsta och även hon gått inriktningen funktionsvariationer.
Sandra Hammeqvist, barnskötare i Linköping som gått inriktning språkutveckling, håller med.
– Det är fler och fler som utbildar sig och det känns tråkigt att facket inte är med på det här.
Prata ihop sig med arbetsgivaren
Barbro Andersson är vice förbundsordförande för Kommunal. Hon tycker det är rätt av barnskötare att kräva högre lön efter en specialistutbildning.
– Det är tråkigt om de känner att de inte fått stöd av Kommunal, så ska det absolut inte vara. Kommunal ska alltid stå på medlemmarnas sida.
Arbetsgivaren borde vara rädd om den personal som vill utvecklas.
Barbro Andersson tycker att de lokala fackliga företrädarna ska sätta sig ner med arbetsgivaren och prata ihop sig om hur man ska säkra bemanningen i förskolan och ge barnskötare utvecklingsmöjligheter.
– Då ska man också bestämma vad det ska innebära i form av löneutveckling så att man har det klart för sig. Gör man inte det innan man börjar utbildningen kan det vara svårt, säger hon.
Jobbar för skyddad yrkestitel
Men även om det saknas en sådan överenskommelse bör facket stötta barnskötare som kräver högre lön efter en utbildning.
– Arbetsgivaren borde vara rädd om den personal som vill utvecklas, säger Barbro Andersson.
Kommunal beslutade nyligen att arbeta för att barnskötare ska bli en skyddad yrkestitel och driver frågan om att det måste finnas en nationell standard för barnskötarutbildningen. Förbundet har sedan tidigare tagit fram en utvecklingstrappa för barnskötare som de vill att arbetsgivare ska använda sig av vid lönesättning. Där är det högsta steget specialistbarnskötare.
– Det är inte så många som gått specialistutbildning än, men det är en av mina viktigaste uppgifter att jobba med yrkesutvecklings-frågor och det här kommer vi driva på, säger Barbro Andersson.
Specialistbarnskötare
- Utbildning på yrkeshögskolan som ger 200 poäng.
- Finns på flera orter och berättigar till studiebidrag från CSN.
- Mellan 2019 och 2021 hade utbildningarna totalt nästan 1600 sökande. 320 antogs till utbildningen. Hur många som hittills tagit examen finns det siffror på först i höst. (SCB)