Ungefär 120 000 kronor. 

Så mycket pengar hade barnskötaren Malin Norströms arbetat ihop till sin tjänstepension. I drygt 15 år har hon jobbat på en och samma arbetsplats – förskolan Lilla Björn i skånska Hässleholm. 

Men i höstas kastades allt omkull. Det var när hon skulle byta bank som det visade sig att pengarna saknades. Detta trots att arbetsgivaren är skyldig att avsätta pengar till tjänstepension, enligt hängavtalet som förskolan haft med Kommunal. 

– Jag blev jätteledsen och det känns ju hemskt. Jag var bara 19 när jag började jobba där. När man är ung och oerfaren tänker man att de med högre positioner i företaget ska ha koll på sånt här, säger Malin Norström. 

Härvan växer 

Chansen att få tillbaka pengarna är låga. I fjol gick arbetsgivaren i konkurs, något som ledde till att Hässleholms kommun tog över förskolan. Kommunen har inte velat ta över kostnaden, då det inte är deras ansvar. 

Vi hoppas verkligen att vi vinner så de får sin tjänstepension.

Sara Pettersson, Kommunal Hässleholm

Samtidigt ser härvan ut att växa sig större. Minst ytterligare tre kommunalare på Lilla Björn har upptäckt att det saknas pengar till deras tjänstepension. Totalt rör det sig om 350 000 kronor. 

– Jag har aldrig varit med om något liknande. Det är förfärligt. Man kan ju tänka sig själv hur det hade känts att hamna i den situationen, säger Sara Pettersson, facklig företrädare på Kommunals sektion i Hässleholm.

Så fungerar tjänste­pension

KA reder ut

Nu ligger ärendet uppe på central nivå i Kommunal. Härnäst ska en förhandling ske mellan facket och SKR, Sveriges Kommuner och Regioner. Förhoppningen är att medlemmarna ska få ut sin tjänstepension. 

– Blir det ett nej där kommer de nog inte att få pengarna. Vi hoppas verkligen att vi vinner så de får sin tjänstepension, säger Sara Pettersson. 

Vilket ansvar har kommunen? 

– De har ju ett tillsynsansvar att se till att allt står rätt till, så det är ju klart att de har ett ansvar för vilka aktörer de låter bedriva förskolor i området, säger Sara Pettersson. 

”Pengar man kommer behöva”

Barnskötaren Malin Norström är glad över att Kommunal tar sig an hennes fall. Men samtidigt har processen tagit tid och energi. Bland annat har hon behövt begära ut uppgifter från Skatteverket och räkna ut hur mycket pengar som saknats. 

– Jag har inte hunnit tänka på vad som händer när jag går i pension, men det är klart att det är pengar man kommer behöva. Jag hoppas att vi får någon form av ersättning. Om inget annat önskar jag att arbetsgivaren får en slags bestraffning, säger Malin Norström. 

Kommunalarbetaren har sökt både Hässleholms kommun och Kommunal centralt som avböjer att kommentera ärendet. Vi har även sökt den tidigare arbetsgivaren utan resultat.