Nuvarande jobb: Vikarie inom personlig assistans i Haparanda.

Bakgrund: Har varit livsmedelsarbetare på en bärdistributör, jobbat på bensinmack och på en skola en sommar.

Hur hamnade du här?

– Min farsa jobbar åt kommunen och hörde att de sökte vikarier. Jag var lite tveksam först men nu tycker jag att det är bra.

Andras Liakka, personlig assistent.

Jag arbetar med två autistiska pojkar och vi är alltid två som jobbar så jag är aldrig ensam. Vi är nästan alltid samma som arbetar tillsammans och det är hon som har lärt mig allt.

Andreas Liakka

När började du?

– I februari i år.

Hur var din introduktion?

– Den var några timmar bara, typ tre timmar. Jag tycker att den fungerade ganska bra, det var inte så svåra saker den tog upp. Mest sådant som handlar om sunt förnuft. Sedan fick jag gå bredvid ett arbetspass också.

”Våga testa vården”

Kände du dig trygg efter introduktionen?

– Det tycker jag. Jag arbetar med två autistiska pojkar och vi är alltid två som jobbar så jag är aldrig ensam. Vi är nästan alltid samma som arbetar tillsammans och det är hon som har lärt mig allt. Hon har både utbildning och erfarenhet och det har förstås känts bra.

Du har rätt till introduktion när du är ny på ett jobb.

Introduktion

Så funkar introduktion på jobbet

Ny på jobbet

Vad har du för tips till andra som kommer nya på jobbet?

– Jag vet inte, mest att man ska våga testa vården. Jag tycker att det är ett bra jobb och mycket frihet. Jag spelar fotboll med killarna jag är assistent till och är ute mycket.

Vad är svårast med att komma ny?

– Det är svårt innan man vet hur de personer man arbetar med fungerar. De kan vara utåtagerande ibland och innan jag lärde mig hantera det var det svårt eftersom jag inte jobbat med sådant tidigare.