Nuvarande jobb: Tillsvidareanställd barnskötare på förskola i Malmköping utanför Flen.

Bakgrund: jag sökte mig hit som timvikarie efter gymnasiet.

Hur hamnade du här?

– Jag visste inte vad jag skulle göra efter gymnasiet men eftersom min moster jobbar här visste jag att de sökte timvikarier, så jag sökte och fick komma på intervju. Jag hade ingen utbildning till barnskötare. Jag jobbade först som timvikarie men fick en fast tjänst i januari 2022.

Introduktionen var kanske 4-5 timmar, inte superlång. Sedan fick vi en praktikdag på en förskola för att se hur det fungerade.

Julia Andersson, barnskötare

När började du?

– I september 2019.

Hur var din introduktion?

– Jag blev kallad till en introduktionsdag där vi fick lära oss hur man ska vara som vikarie. Det handlade om regler, att man ska ta för sig, vad man ska tänka på och lite om GDPR. De sa att man hellre skulle fråga för mycket än för lite och att vi skulle försöka ta kontakt med både vuxna och barn. De pratade om att det vi gör på förskolan utgår från läroplanen. Introduktionen var kanske 4-5 timmar, inte superlång. Sedan fick vi en praktikdag på en förskola för att se hur det fungerade.

Jobba på riktigt

Kände du dig trygg efter introduktionen?

– Ja, det gjorde jag. Jag tyckte att vi fick mycket information, allt från stora grejer till småsaker man skulle tänka lite extra på. Vi var en bra grupp och hade bra diskussioner. Att vi fick praktiken var jättebra eftersom vi då fick se hur det var att jobba på riktigt.

Du har rätt till introduktion när du är ny på ett jobb.

Introduktion

Så funkar introduktion på jobbet

Ny på jobbet

Vad har du för tips till andra som kommer nya på jobbet?

– Att man ställer frågor och är intresserad. Försöker vara positiv och öppen och tar in instruktionerna som man får av pedagogerna.

Vad var svårast med att komma ny?

– Hur rutinerna ser ut. Därför är det viktigt att fråga. Det kan vara väldigt olika bara mellan olika avdelningar. Det tyckte jag var svårast i början.