I augusti har anställda i Region Uppsala chansen att kostnadsfritt gå på en konsert med artisterna Veronica Maggio och Eric Gadd. Bakom satsningen står den politiska majoriteten i Uppsala – som har avsatt 15 miljoner kronor för detta.

Syftet är att uppmärksamma personalens arbete under pandemin. Men satsningen får tummen ner av bland annat medlemmar i Kommunal. 

Undersköterskan Sumaia Eizuldeen, även facklig företrädare, tycker att pengarna borde ha använts för att ge en bonus eller en ersättning.

Regionen har sagt att det inte finns pengar att lägga på oss undersköterskor, men tydligen finns det 15 miljoner i en annan budget för en konsert.

Sumaia Eizuldeen, undersköterska

– Jag är faktiskt jättekritisk. Regionen har sagt att det inte finns pengar att lägga på oss undersköterskor, men tydligen finns det 15 miljoner i en annan budget för en konsert, som ska vara ett tack för vår insats under pandemin, säger Sumaia Eizuldeen. 

Tidigare i år fick sjuksköterskor i Uppsala ett lönetillägg på 2 000 kronor. Med det i åtanke svider konsert-nyheten lite extra, enligt Sumaia Eizuldeen. Hon är upprörd över att undersköterskor – som riskerat hälsan under pandemin – får en konsertbiljett. 

– Vissa medlemmar är fortfarande sjukskrivna för att de blev smittade med covid-19, säger hon.

”Borde ha satsat på lönerna”

Ungefär 14 000 anställda omfattas av konsert-erbjudandet. Utöver det ingår mat samt bussbiljett för den som bor eller jobbar långt bort. Men exakt hur många som väntas gå är fortfarande oklart. 

– Om man tycker om artisterna kan det ju bli jättekul, men annars tycker man nog att det är skit, säger sektionsordförande Pia Söderman.

Då kändes det som en käftsmäll. Vi har ett lågt utrymme i år på lönerna och det borde arbetsgivaren ha satsat på i stället.

Pia Söderman, Kommunal

Hon var på besök på en arbetsplats i Uppsala när nyheten släpptes. Orsaken är att Kommunal gör en löneöversyn, något man hoppas ska leda till att arbetsgivaren höjer lönerna. 

– Då kändes det som en käftsmäll. Vi har ett lågt utrymme i år på lönerna och det borde arbetsgivaren ha satsat på i stället, säger Pia Söderman. 

Uppmärksamma insatser

Medarbetarna kommer kunna välja att gå på spelningen vid två olika tillfällen i augusti – med andra ord när många är på sin semester. Men enligt Emilie Orring (M), ordförande i regionstyrelsen, ska de som vill se Veronica Maggio och Eric Gadd inte vara schemalagda då. 

– Jag skulle inte kalla det här för en satsning utan snarare en inbjudan. Det är delvis för att uppmärksamma de insatser som gjorts under pandemin, men sedan har vi också identifierat att vi som arbetsgivare är dåliga på att hitta på saker för våra anställda, säger Emilie Orring.

Emilie Orring, regionråd (M).
Emilie Orring, regionråd (M).

Hon tillägger att regionen gjort en rad satsningar när det gäller arbetsmiljön för personalen, såsom att höja friskvårdsbidraget. Hon understryker att undersköterskorna inte heller är bortglömda.

Det är inte säkert att alla tycker om popmusik. Tycker du att det är värt att gå ändå? 

– Vi tror det här ska vara en upplevelse tillsammans. Om man inte gillar musiken kan man umgås med sina kolleger, äta en god bit mat eller festa till lite, säger Emilie Orring.