Den senaste förändringen i kommunen innebär att personal som redan arbetar varannan helg ska ha beredskap och alltså vara tillgänglig att hoppa in den helgen man inte arbetar.

– Har jag beredskap har jag egentligen ingen frihet. Jag måste vara nåbar, jag måste kunna komma in till jobbet inom en timme, säger Ann-Christin Pettersson.

Många protesterade

På tisdagskvällen samlade facket till ett möte där 150 personer deltog som vittnade om hur arbetsvillkoren såg ut.

Ann-Christin Pettersson, sektionsordförande kommunal.

– Jag tycker att det är så häftigt och modigt. Nu ställer sig medlemmar upp och säger att det här är ohållbart. Botten börjar vara nådd. Folk säger upp sig, man kan inte stå för det arbete man gör. Det är bara försämringar och försämringar, man orkar inte, säger Ann-Christin Pettersson.

”Finns förbättringar”

Med på mötet var personalnämndens ordförande i kommunen, socialdemokraten Evelina Fahlesson.

– Det jag tog till mig från mötet var att det fanns en oerhörd styrka i beskrivningarna. Det var ett bra möte, man fick berätta hur man har det i vardagen. Det man kände var att det här visar på att det finns förbättringar. Vi sitter och ska sätta budgetförutsättningar om hur vi kan tillföra mer resurser till de här verksamheterna. Det handlar också om att fortsätta samverkan.

Kommer man tillsätta mer resurser?

– Vi har tappat invånare under väldigt lång tid vilket har inneburit effektiviseringskrav. Det man ser nu är att vi har en ökande tillväxt, vilket ger oss mer skattemedel att fördela. Så vi ska göra vårt bästa för att tillsätta ännu mer medel och resurser.

Fick fruktkorg och ”kram”

Under helgen delade kommunens omsorgsavdelning ut fruktkorgar med godis och tackkort signerade med ordet ”kram”. 

– Det blir ju jättetokiga signaler. Jag förstår de medlemmar som blir irriterade, säger Ann-Christin Pettersson.

Enligt Folkbladet skickade flera arbetsplatser tillbaka sin fruktkorg. 

– Ja, man skrev ”hoppsan nu blev det fel, det var inte frukt vi ville ha, vi ville ha högre grundbemanning och högre löner. Kram tillbaka”.

Evelina Fahlesson försvarar fruktkorgen:

– Jag har inte funnits med i resonemanget när man valde att skicka ut den här fruktkorgen, men vad jag fått till mig så skedde det av omtanke, man ville visa sin uppskattning till medarbetarna.