30 000 fler undersköterskor inom äldreomsorgen. Så många skulle kunna anställas om landets kommunpolitiker satsade lika mycket på äldreomsorgen i dag som de gjorde för 20 år sedan.

Så satsar man på äldreomsorgen i din kommun.

Krympande äldreomsorgen

Så satsar din kommun på äldre­omsorgen

Val 2022

Kommunalarbetarens reportrar Pernilla Josefsson och Stephen Lindholm granskar hur mycket pengar som lagts på äldreomsorgen sedan valåret 2002 fram till i dag. Siffrorna de fått fram visar att utvecklingen har gått åt fel håll. Trots att det blir fler och fler äldre har 200 av landets 290 kommuner valt att minska hur stor andel av kommunbudgeten de spenderar på äldreomsorgen.

På tvärs mot vallöftena

Detta går alltså helt på tvärs med raden av alla vallöften som politiker på alla nivåer – riksdag, region och kommun – som lovats under den period KA granskat. Så trots att medarbetarna envist påpekat hur villkoren försämras när det gäller bemanning, scheman och arbetsmiljö har politikerna valt att minska andelen av budgeten som går till bättre omsorg.

Dessutom: Med klart fler äldre är det uppenbart att det också behövs fler anställda. Ska man klara att både behålla de som redan jobbar och rekrytera nya måste det till en radikal förbättring av arbetsvillkoren inom äldreomsorgen.

Snart nytt val

Om några månader är det val i Sverige. Då har vi alla möjlighet att välja de politiker som vi vill ska ta plats i riksdagen, kommunerna eller regionerna. Politiker som på allvar vill vända på utvecklingen och ge förutsättningar för en vettig och värdig omsorg, både för de som jobbar och de som behöver vård.

Här blir jobbet en schlager

På jobbet

Självklart finns det också en rad saker som funkar fint inom äldreomsorgen. Många beskriver hur mycket de trivs med sitt jobb och att det känns bra att kunna göra viktiga insatser för de äldre. Stephen Lindholm åkte till Tätörtsvägens äldreboende i skånska Åhus där medarbetarna har stort inflytande över hur och när de jobbar. Läs hans reportage och missa inte filmen där undersköterskan Johanna Jarl underhåller de boende.