Landets kommuner gör nu allt för att ragga sommarvikarier till äldre- och funktionshinderomsorgen. I Ängelholm saknas det 100 vikarier och kommunen där går nu ut med en bonus på 1 000 kronor till den som hittar en person som kan jobba minst en månad i sommar inom funktionsstöd, hemtjänst eller på ett äldreboende.

– Situationen är så pass ansträngd och vi behöver därför testa grepp för att säkerställa att vi har personal på plats i sommar, säger Filippa Kurdve, chef inom Ängelholms kommun till Nordvästra Skånes Tidningar.

Tipsare får hörlurar

I småländska Tingsryd uppmanas allmänheten att tipsa om personer som kan börja jobba som sommarvikarier i äldreomsorgen. Om tipset leder till en anställning utlovar kommunen att tipsaren ska få ett par airpods, alltså trådlösa hörlurar, som belöning. Hörlursbelöningen har väckt starka reaktioner i Undersköterskeupproret på Facebook. ”Det är väl ingen bokklubb. Rätt lön är det enda”, skriver en användare. ”Kanske hade det varit bättre att erbjuda bättre villkor så hade det varit lättare att rekrytera”, skriver en annan.

”Verkligen en utmaning”

Också i Robertsfors i Västerbotten har man problem att hitta vikarier. Där erbjuder man gratis boende till dem som får jobb.

– Det är en utmaning för oss, verkligen, det här med rekrytering, säger Ewy Andersson, äldre- och handikappomsorgschef i kommunen till SVT Nyheter Västerbotten.