Förra sommaren bestämde politikerna i Fagersta kommun att alla anställda ska erbjudas gratis mensskydd på jobbet. Sagt och gjort satte man upp cirka 100 behållare på toaletterna på kommunala verksamheter – fyllda med tamponger, bindor och trosskydd. 

Sandra Johansson, undersköterska.

Toaraster

Kravet: Fria mens­skydd

Arbetsmiljö

En viktig pusselbit för att få satsningen att fungera är städaren Hanna Karlsson. När hon fick frågan om hon kunde tänka sig att åka och fylla på behållarna med mensskydd svarade hon ja.

– Ibland när jag fyller på behållarna kan folk undra vad jag gör. När jag säger att jag fyller på med mensskydd blir de positivt överraskade: ”Jaha det är du som gör det!”, berättar Hanna Karlsson.

Fyller på 100 behållare

Med ungefär 100 behållare, som ska fyllas på, blir det många stopp med tjänstebilen. Hur mycket som behöver fyllas på varierar mellan olika arbetsplatser. Bland annat beror det på hur många som jobbar där och hur mycket som har förbrukats. 

Det är skönt att som kvinna inte behöva oroa sig, till exempel kan det ju hända att man glömt bindor eller tamponger hemma. Eller att mensen kommer plötsligt.

Hanna Karlsson, städare

Hanna Karlsson brukar städa tre olika lokaler i kommunen. För att hon ska hinna åka och fylla på med mensskydd har arbetsgivaren tagit bort ett av henne tre pass dagarna då hon rycker ut med tjänstebilen. Hittills tycker Hanna Karlsson att det funkar bra.

– Jag tycker det är jättebra att det finns mensskydd. Det är skönt att som kvinna inte behöva oroa sig, till exempel kan det ju hända att man glömt bindor eller tamponger hemma. Eller att mensen kommer plötsligt, säger hon.

En jämställdhetsfråga

I en rad artiklar har KA skrivit om att flera kommunalare har svårt att hinna gå på toaletten. Undersköterskan Isabelle Billstein i Broby har som längst gått i mer än nio timmar – utan att hinna byta mensskydd.  

Att kvinnor ska ha tillgång till gratis mensskydd är en jämställdhetsfråga. Det tycker Åsa-Märta Sjöström (S), som är ordförande i kommunfullmäktige i Fagersta kommun. Hittills har man skjutit till 250 000 kronor för satsningen. 

– Det finns gratis mensskydd på alla kommunala platser, så förutom arbetsplatserna finns det även på till exempel kommunala simhallar och skolor. Som kvinna lägger man otroligt mycket pengar på mensskydd under sin livstid, så vi tycker det här är viktigt, säger Åsa-Märta Sjöström.

Vi vet att många unga tjejer använder sina studiebidrag för att köpa mensskydd, vilket känns orättvist. Vi vill hjälpa till.

Åsa-Märta Sjöström (S), kommunfullmäktiges ordförande i Fagersta

När vi har skrivit om gratis mensskydd tycker vissa läsare att arbetsgivarna borde fokusera på gratis arbetsskor eller att höja lönerna i stället. Vad säger du om det?

– Det är också jätteviktiga frågor, som borde lyftas såklart. Men det här är en otroligt viktig jämställdhetsfråga som vi ser det. Vi vet att många unga tjejer använder sina studiebidrag för att köpa mensskydd, vilket känns orättvist. Vi vill hjälpa till, säger Åsa-Märta Sjöström.