När en medlem i Kommunal som jobbar i hemtjänst­en säger åt chefen att arbetsdagen är så tajt planerad, att det är så tufft att hen inte hinner kissa, svarar chefen: ”Sånt sysslar vi inte med i hemtjänsten, här jobbar vi”.

När fackliga förtroendevalda inom hemtjänsten, som är män säger: ”Vi kan ju stå och kissa var som helst men vad ska kvinnorna göra? Och när de har mens, vad ska de göra då?”.

Arbetare ses som redskap

Det är den klassiska klasskampen som visar sitt fula tryne. Chefen och arbetsköparen på kontoret kan gå på muggen när som helst, men anser inte att arbetarna ska kunna göra samma sak. Detta eftersom chefen ser arbetaren som ett redskap, inte som en individ, en medmänniska. 

Detta gör mig riktigt förbannad. 

Jag önskar att det var en engångshändelse. Men så här blir medlemmarna i Kommunal – arbetare – behandlade varje dag. I hemtjänsten, äldreomsorgen, sjukvården, kollektivtrafiken.

Det här exemplet som jag tar upp hände häromdagen i Huddinge kommun. Och jag önskar att det var en engångshändelse. Men så här blir medlemmarna i Kommunal – arbetare – behandlade varje dag. I hemtjänsten, äldreomsorgen, sjukvården, kollektivtrafiken. Där resurserna inte räcker till och grundläggande mänskliga behov som toabesök, intag av mat och sömn blivit helt okej att effektivisera bort.

Ta inte jämlikheten för given

I Sverige har arbetarna och deras fackföreningsrörelser kämpat hårt i över 100 år för att få till ett jämlikt och jämställt samhälle och arbetsliv. Många segrar har nåtts och en av dem är att de flesta av medborgarna i Sverige reagerar starkt på den här typen av maktmissbruk och klassförakt. De flesta av medborgarna blir förbannade och tycker att chefen är olämplig och ska skämmas.

Men det påminner om att vi inte kan ta jämlikheten för givet. Att klasstillhörighet verkligen spelar roll i hur vi blir behandlade på jobbet. Och ska vi arbetare slippa den här typen av förakt så måste vi organisera oss. Ett medlemskap i Kommunal är första steget, det andra är att vi måste gå ihop och bli förbannade och agera. 

Jag är riktigt förbannad.