Efter protester – nattpassen bli färre i Varberg och Umeå
Kommunalare i Varberg och Umeå ska efter protester få färre nattpass i stället för kortare och fler pass.
– En facklig seger, säger Anne Sjölund, Kommunal i Varberg.
Frågan om förläggning av nattarbetstid fortsätter att engagera. Bakgrunden är att Kommunal, Sveriges Kommuner och Regioner och Sobona har träffat ett centralt avtal om kortare nattarbetstid, från 36 timmar och 20 minuters nattarbetstid till 34 timmar och 20 minuter. Förändringen gäller dem som arbetar ständig natt eller arbetar minst 80 procent natt av sin arbetstid.
Många arbetsgivare har velat lösa detta med att förkorta passen varje natt, medan kommunalarna oftast hellre vill ha färre nattpass per schemaperiod.
Ramaskri i Varberg
Arbetsgivarna i Varbergs kommun ville ta bort en timme per natt och göra passen nio timmar långa i stället för tio timmar.
– Det blev ett ramaskri. Det blir ingen återhämtning om man bara plockar bort en timme, säger Anne Sjölund, sektionsordförande för Kommunals Varbergssektion.
Hon berättar att många medlemmar hörde av sig till sektionen. De arrangerade då flera medlemsmöten och en namninsamling startades.
– Till slut fick vi politiken att ändra beslutet. Vi kallar det en facklig seger.
Ville korta passen
100 mil norrut, i Umeå, såg läget likadant ut. Tjänstemännen där ville också korta varje pass i stället för att ta bort ett pass per schemaperiod. Sektionsordförande Ethel Henriksson är kritisk:
– Det ger ingen återhämtning, det ger arbetsskador, sjukdomar. Anställda är missnöjda och pratar bara om att sluta. Många gör det också.
Kommunal uppvaktade flera politiska partier i komunen, inte bara Socialdemokraterna. De ordnade också en demonstration på Rådhustorget och träffade kommunalare i andra delar av landet, Oskarshamn och Göteborg tillsammans med lokala partier.
Arbetspassen ska bli färre
– Det avgörande var ett medlemsmöte där vi också bjöd in äldrenämnden så att de fick höra hur medlemmarna upplevde det.
Till slut gick hela nämnden på Kommunals krav och i nämndens beslut står nu att huvudprincipen är att arbestidsförkortningen ”ska ske genom minskat antal arbetspass”.
Exakt när de färre nattpassen slår igenom för personalen i Umeå kan Kommunal inte säga i dagsläget. I Varberg ska förändringen ske från och med 1 april i år.