Alla vårdbiträden i västerbottniska Skellefteå som har jobbat tillräckligt länge för att bli inlasade kommer att bli erbjudna fast jobb. Det rapporterar flera lokala medier, bland andra SVT. Sammanlagt rör det sig om 200 personer. I praktiken innebär det att den så kallade las-listan avskaffas.

Ann-Christin Pettersson.
Ann-Christin Pettersson, Kommunal i Skellefteå.

Kommunals lokala sektions leds av ordförande Ann-Christin Pettersson. Hon är alltså positiv till att det kommer att erbjudas tillsvidareanställningar, men nyanserar också bilden:

– Vi vet inte hur många av dem som vill ha en anställning. Det kan ju vara dem som är inne och timvickar men går egentligen utbildning och har uppnått las-företräde. Det kommer att vara några sådana.

Lockas till fabriken

Hon pekar också på att många undersköterskor slutar i kommunen, bland annat för att man börjar på batterifabriken Northvolt. Ann-Christin Pettersson varnar för ett kompetensglapp när undersköterskor nu ersätts av vårdbiträden. Hon pekar exempelvis på att många undersköterskor är specialutbildade i exempelvis trakeostomi – ”trackar” –  och sondmatning.

Förutom kompetensutveckling kräver Kommunal bättre scheman, arbetsmiljö och ökad grundbemanning.

– Vi vet att det är många som tackar nej till tillsvidareanställningar för att arbetsvillkoren är för dåliga.