”Akut läge i äldreomsorgen”
Personalen flyr äldreomsorgen eftersom stress och dåliga scheman gör att de inte orkar. Men det finns sätt att förändra läget – här kommer tre förslag för en bättre äldreomsorg, från oss i Kommunal Västerbotten.
Behöver vi ha någon äldreomsorg i Sverige idag?
Frågan känns retorisk, eftersom svaret nog är självklart för de allra flesta: Att få hjälp när man blivit så gammal att man inte längre klarar sig själv är inte bara viktigt – det är livsavgörande.
Men för kommunpolitikerna runt om i Västerbotten verkar det desto mer tveksamt. För om det nu vore självklart med en fungerande äldreomsorg – hur kommer det sig att man aldrig är beredd att låta det kosta pengar?
Kroniskt underbemannade
I dag ser vi en äldreomsorg i ett akut läge. Det är den bransch med högst andel sjukfrånvaro,
sjukskrivningar och arbetsorsakade besvär på hela arbetsmarknaden.
Många verksamheter är kroniskt underbemannade, vilket gör att personalen inte hinner återhämta sig ordentligt. Det här leder till en riskfylld arbetsmiljö – något man kan läsa mer om i Kommunals nya rapport: “En bättre arbetsmiljö är möjlig”.
I Västerbotten flyr nu många av våra medlemmar sina yrken i vården. Ständig stress, minutstyrda scheman och låga löner gör att man inte längre orkar vara kvar.
Käcka budskap
Vad säger kommunerna själva om det här? Vilken slags arbetsgivare vill man vara?
På, exempelvis Skellefteås hemsida, låter det så här:
“Skellefteå – En hållbar plats för en bättre vardag. Vi är en arbetsplats som kännetecknas av trygghet, gemenskap och handlingsfrihet. Här kan du kombinera utvecklande arbetsuppgifter – med en hållbar balans i tillvaron.”
Visst är det fint med tjusiga visioner och käcka budskap – men mer intressant är: Hur hållbar är verkligheten? Faktum är att Skellefteå kommun slår rekord i uppsägningar. Förra året sa 176 personer sa upp sig från sina jobb i äldreomsorgen – den högsta siffran någonsin.
Vi kommunalare tycker om våra jobb och är stolta över det vi gör, men vi är inga maskiner.
Men, måste det se ut så här? Självklart inte. Finns bara den rätta viljan, så kan vi förändra läget tillsammans.
Vi kommunalare tycker om våra jobb och är stolta över det vi gör, men vi är inga maskiner. Vi är människor som ska hålla ett helt liv.
Därför kommer nu några förslag från oss:
- Börja satsa pengar: Staten behöver här och nu skjuta till resurser för att höja grundbemanningen. Mer bemanning är lika med en tryggare arbetsmiljö.
- Lita på era anställda: För att orka jobba måste vi kunna kombinera arbete och fritid. Då behöver vi få vara med och påverka våra scheman.
- Prioritera vidareutbildning: Underlätta för vårdpersonalen att vidareutbilda sig i högre utsträckning – till exempel via yrkeshögskola. Fler utbildade höjer statusen på yrket.