Carina Holmberg.

Carina Holmberg.

Klockan är två på eftermiddagen och Max Ingvarsson har redan gjort en stor eld i den nybyggda grillkåtan vid Sjöbo bygdegård. Nu väntar han bara på att de andra från socialpsykiatrins grupp Häng med oss ut ska komma.

– De brukar be mig att göra upp eld i förväg. Jag är rätt bra på det, säger han och slänger in ett vedträ till.

Det här är Häng med oss ut

  • Är namnet på ett samarbete mellan socialpsykiatrin och Friluftsfrämjandet i Sjöbo som startade 2016.
  • Personal och kunder gör saker tillsammans i naturen var tredje vecka.
  • Bredd på aktiviteter, allt från cykla mountainbike till vila i hängmatta i skogen.
  • Personal utbildas till ledare av Friluftsfrämjandet.
  • Drivs som projekt och har två gånger fått pengar från region Skåne till utrustning och utbildning.

Det kan behövas en expert, det ska kokas soppa i en gryta direkt på elden och det gäller att glödbädden är tillräckligt jämn och het för det. Det är den när åtta personer kommer bärande på kassar med ingredienser och utrustning från parkeringen. Tre är personal och fem är kunder, kunder kallas alla inskrivna vid socialpsykiatrin här i kommunen. Stämningen är hjärtligt varm och det känns mest som några vänner samlats för att umgås. Den enda som skiljer ut sig är handledaren och boendestödjaren Mona Alvinsson Nilzon som är helt klädd i blått.

– Jag brukar skoja och säga ”Följ smurfarna”. Alla ska veta vem de kan vända sig till om det är något, säger hon medan hon packar upp ett stormkök och ställer en vattendunk på en stadig träbänk.

Utbildad av Friluftsfrämjandet

Klädfärgen visar att hon har utbildats av Friluftsfrämjandet till Häng med oss ut-ledare och lärt sig allt från att göra eld med eldstål till tekniker för att jobba med psykisk ohälsa i naturen. Grupperna gör helt olika saker varje gång. Cyklar mountainbike och paddlar, kokar salva eller plockar ramslök och så ibland tillitsövningar. I dag räcker det med att laga soppa och baka en sockerkaka på stormköket tillsammans. Och att slappna av.

Mona Alvinsson Nilzon, boendestödjare.
Mona Alvinsson Nilzon, boendestödjare.

– Var är hängmattorna? 

Frågan kommer från Carina Holmberg. Hon har ME, en svår form av utmattningssyndrom. Här kan hon hänga med på en aktivitet tillsammans med andra och anpassa aktiviteten efter vad hon orkar. Hon slår sig ner vid bordet med kniv och skärbräda tillsammans med de andra. I takt med att morötter, potatis och lök blir lagom små munsbitar puttrar samtalet på om det som ligger närmast i tanken just nu. Dennis Johansson ska på en undersökning på sjukhuset i Lund i morgon. 

– Jag har ett medfött hjärtfel och ska operera en hjärtklaff, säger han och förklarar att det är oroligt att bli sövd.

Kommunicerar med mobilen

En del har egna erfarenheter av oro och sjukhus och berättar om vad de varit med om. Mohammad Farhan Lababidi är den enda som inte säger så mycket. Han är inte så bra på svenska än och kommunicerar mest med en översättningsapp i mobilen. Rebecca Wallin som är vikarie på social­psykiatrin delar ut fler rotfrukter. Hon räcker några mot Mohammad och lyfter axlarna i en frågande gest: Vill du hacka? 

Han nickar, ler och lägger dem på sin skärbräda.

Lina Ewoldt.

Jag älskar att vara ute i naturen nu, förut var jag trött jämt och aldrig ute. Jag bara sov och sov.

Lina Ewoldt

När allt till sist hamnat i grytan går Carina bort till en hängmatta som spänts upp. Hon lägger sig, tittar på träd­kronorna och himlen. Lyssnar. Några av ljuden kommer från ett tiotal personer som håller till en bit bort i skogsdungen. De tillhör också Häng med oss ut, men kommer från olika skånska grupper och går en hjälpledarutbildning. En av dem är Lina Ewoldt som varit med i fyra år.

– Jag älskar att vara ute i naturen nu, förut var jag trött jämt och aldrig ute. Jag bara sov och sov. Jag lämnade min son i skolan på morgonen och sedan åkte jag hem och sov igen. Jag gjorde aldrig något med honom.

Stolt hjälpledare

Verksamheten blev början på något annat.

– Jag är med så ofta jag kan. Och jag är ute hemma också, spelar fotboll med min son och så har jag en hund som jag är ute med. Jag mår bättre. Mycket bättre.

Hon är stolt över att bli hjälpledare och stötta andra i att hitta ut i naturen. 

– Det känns roligt.

Så lyckades Häng med oss ut

Gratis. Alla kan vara med.

Låne­utrustning. Det finns tåliga frilufts­kläder och allt från vandringsryggsäckar till kåsor att låna.

Bil. Många är hemmasittare och har svårt att ta sig ut – det blir lättare för dem att vara med när de vet att de kan bli hämtade och bli hemskjutsade om ångesten kommer smygande.

Aktiviteter. Alltid flera aktiviteter för att alla ska kunna vara med på sina villkor. Från att bara ligga still till att vara mer aktiv.

Fika. Att samlas kring mat och fika är viktigt för samtalen.

Guldkant. Träffarna är var tredje vecka, det ska vara tillfällen att längta till. 

Den som leder hennes grupp är Therese Rosenkvist. Hon är arbetsterapeut på socialpsykiatrin i Sjöbo och har länge varit aktiv i Friluftsfrämjandet. Naturgrupperna var hennes idé från början.

– Innan vi startade hade jag en grupp här som höll på med  trädgårdsaktiviteter. Jag tog med dem ut i naturen en gång i månaden för att de skulle få göra något annat än att rensa ogräs. »Therese, tänk när vi gick i mossan, vad skönt det kändes under fötterna« kunde någon säga månader efteråt. 

”Naturupplevelse-all-inclusive”

Hon kände att det var något att bygga vidare på och tog kontakt med Friluftsfrämjandet i Sjöbo och så föddes Häng med oss ut. 

– Jag brukar kalla det för naturupplevelse-all-inclusive. I alla andra sammanhang ska de som kommer till oss tränas och lära sig saker. Här är det inte så. Vi hämtar dig med bil och lyfter ut dig i skogen om det behövs, och sedan kör vi hem dig igen. Vi börjar där, och sedan  får du göra vad du vill och orkar i din takt.

Att projektet fungerar, det har de papper på. Två undersökningar vid Lunds universitet bekräftar att deltagarna, precis som Lina Ewoldt, faktiskt mår bättre. 

Mona Alvinsson Nilzon delar ut purjolök, morötter och potatis till Roger Larsson, Dennis Johansson och Mohammad Farhan Lababidi.
Mona Alvinsson Nilzon delar ut purjolök, morötter och potatis till Roger Larsson, Dennis Johansson och Mohammad Farhan Lababidi.

Till och med tiden för träffarna är satt för att alla ska kunna delta på sina villkor, förklarar Mona Alvinsson Nilzon.

– Det är klockan 14.00 varje gång, det är då vi har tillgång till bil och det ska vara på dagtid så att alla kan vara med.

Borta vid elden har soppan blivit klar. Den varma fylliga soppan serveras i matkåsor och till efterrätt blir det kaffe med sockerkaka bakad på stormköket. Solen börjar gå ner och det är dags att bryta upp. Alla hjälps åt att packa ihop och bära till bilarna. Om tre veckor är det dags för nästa naturmöte.