Alf Björk är 63 år och har bara ett och ett halvt år kvar till pensionen. Han kör buss för Transdev vid Märstagaraget norr om Stockholm. Men han bor också tillsammans med sin 87-årige far, något som får honom att vara extra försiktig.

– Min arbetsgivare tyckte synd om mig och sa ”stanna hemma i stället, tänk på din pappa”. Så jag är hemma, jag kör inte just nu.

Få använder munskydd

Han uppskattar att max en av tio använder munskydd, kanske bara en av tjugo.

– De går alldeles precis en halvmeter vid sidan om axeln på en. Och nu ökar smittspridningen. Sista turen körde jag förra veckan och då fick jag säga åt folk att gå längre bak i bussen, stanna inte här fram, allra helst ni som inte har munskydd.

Han tillägger:

– Så länge det är så här så går jag inte och jobbar på de premisserna, det gör jag bara inte. Man känner ingen trygghet när man sitter där.

Lånar på lägenheten

Men någon ersättning får han inte när han är hemma.

– Jag har faktiskt tagit ut hypotekspension. Jag har min lägenhet, så jag har plockat ut av den. Det är inte riktigt att man ska behöva göra det. Det är helt fel.

I bland annat Luleå och Blekinge har lokaltrafiken beslutat att återigen stänga framdörrarna i sina bussar, efter krav från Kommunal. Alf Björk i Märsta skulle gärna se att man skyddade personalen mer.

– De rev ju ner plastskyddet som fanns i bussarna. Det måste finnas något alternativ som är bättre än det som satt där för det var ingen bra plast. Det var lite trafikfarligt. Men det borde finnas någonting. De har ju riktiga grejer i butik, det borde finnas i bussarna också.

Hur länge kan du tänka dig att gå hemma?

– Jag får se. Jag skulle helst vilja sätta i gång och jobba efter nyår. Jag har kommit överens om att jag ska stämma av med chefen i mellandagarna. Så får vi se hur det blir nästa år. Men vad ska jag göra? Så länge det är en oskyddad arbetsplats och så länge min far är i livet så stannar jag hemma. Det är inget annat att göra.