Varje låt en berättelse i sig

Musik: David Ritschards album ”Blåbärskungen”

Hur beskriver man det här? Som om Johnny Cash, Fred Åkerström och Håkan Hellström skaffat ett flintskalligt vuxet barn ihop? Jag famlar lite där, men ett är säkert: att lyssna igenom albumet Blåbärskungen är en ren njutning. Varje låt en berättelse i sig. Ett liv. 

Texterna griper tag och jag kommer på mig med att titta lite extra på människorna runt omkring på bussen när jag lyssnar på väg till jobbet. Undrar över vem som just lämnat sin brötiga man eller vem som minns statliga hamburgerrestaurangen Clock. 

Att han dessutom skriver trallvänliga låtar om obetald övertid på bred stockholmska –det är charm. 


Dokumentär om människovärde

Radiodokumentär: Vipeholmsanstalten avsnitt 1-5, P1 Dokumentär.

Var: Där poddar finns eller SR-appen 

Utanför Lund ligger Vipeholm, en gård som från 1930-talet fram till 1980-talet användes den som institution för ”svårskötta, obildbara och sinnesslöa” barn och vuxna. De flesta som kom dit kom aldrig därifrån och att det inte var någon munter tillvaro visar de korta liv många fick. Vipeholmsbarnen blev också något av försökskaniner i kampen mot karies. 

De tvångsmatades med extra klibbiga kolor som skulle fastna i tänderna och ge stora angrepp att experimentera med behandlingsformer på för att få fram en bra Folktandvård. Ett oerhört lidande för barnen samtidigt överläkaren stolt menar att han bidragit till att ge svenska folket bra behandlingsmetoder.

Journalisten Randi Mossige-Norheim hade en farbror som hette Inge Torkel och som slutade sitt liv här. Hans brev till mamma, släkt och vänner blir en röd tråd genom dokumentärserien hon gjort om Vipeholm. Det var tur att de där breven kom fram. Hennes sätt att berätta kommer riktigt nära. Det handlar om människovärde och berättas med skratt och sorg om vartannat, men framför allt berättas en otroligt viktig del av svensk historia som få känt till innan. 


Tips på julkalender-hack

Pelle Svanslös – julkalendern (från 1997). 

Julkalender: SVT:s julkalendrar. Finns att se på SVTplay Öppet arkiv.

Här kommer ett tips för att lura både systemet och dina barn i jul (eller dig själv om du inte har några). Om du inte gillar årets tv-kalender: En hederlig jul med Familjen Knyckertz. Ta en nostalgisk tripp, gå in på svtplay.se och sök på ordet julkalender. Leta fram en gammal favorit och kolla på den varje dag i stället.

Här finns bland annat Teskedsgumman (1967), Herkules Jonssons storverk (1969), Pelle svanslös (1997), Trolltider (1979). Nackdelen är att de flesta är väldigt gamla så det fungerar bäst om du gillar klassiker, den enda lite nyare är Tjuvarnas jul (2011). Om du är typen som verkligen vill ha papperskalendern till kan jag inte hjälpa dig – du får pyssla själv.