I en rad artiklar har Kommunalarbetaren kollat vilka yrkesgrupper som i vilka kommuner har rätt till fria arbetsskor. Grundregeln är att man i en del yrken har rätt till fria skor. Det kallas då för skyddsutrustning och är enligt Arbetsmiljöverkets regler obligatoriskt för arbetsgivaren att tillhandahålla i vissa branscher. På Kommunals avtalsområden kan det handla om exempelvis anläggningsarbetare, parkarbetare och grävmaskinister. 

Vissa får arbetsskor – andra inte.

”Tydligt att det framför allt handlar om kön”

Arbetsmiljö

Men undersköterskor är inte en sådan yrkesgrupp. Trots att man ofta behöver sätta sina skor i blod, spyor, urin eller avföring i jobbet är det vanliga att man får göra det med sina egna skor, inte jobbets.

När Kommunalarbetaren frågar Kommunals lokala sektioner svarar 21 av 21 att undersköterskorna på sjukhusen i deras region behöver betala skorna själv.

Det finns vissa undantag, så som operationsundersköterskor i Jönköping, Kalmar, Norrbotten och Jämtland. Men det absolut vanliga är alltså helt nej till fria arbetsskor.

På Mälarsjukhuset i Eskilstuna är kommunalaren och undersköterskan Pia Jarl huvudskyddsombud. Hon säger:

– I dag är det bara läkarna som får gratis skor här, inte syrrorna och inte vi undersköterskor. Personalen får själva stå och tvätta sina skor efter passen. Vi har haft fria skor på operation, men det var så längesedan att jag på rak arm inte kan minnas när det var.

Det är helt befängt att vi inte får arbetsskor. Man kan ju inte arbeta barfota och jag kan inte ha samma skor på jobbet som jag har privat.

Catharina Häggbom, Kommunal

Catharina Häggbom, sektionsordförande för Kommunal på Karolinska Universitetssjukhuset i Region Stockholm säger:

– Vi har aldrig behövt kämpa för arbetskläder, det har alltid varit självklart inom sjukvården. Men det är helt befängt att vi inte får arbetsskor. Man kan ju inte arbeta barfota och jag kan inte ha samma skor på jobbet som jag har privat, säger hon.

Catharina Häggbom lyfter fram sina två viktigaste argument för fria arbetsskor i sjukvården:

– Jag får ju inte ta in smuts och smitta till arbetsplatsen. Men det handlar också om att ha skor som är bra så att man orkar stå och gå och inte får ont i kroppen.

”Vi har noterat att kravet på arbetsskor i vården har framförts” skriver Irene Svenonius (M), finansregionråd i Stockholm, i en kommentar till Kommunalarbetaren. Hon fortsätter: ”Men det är viktigt att ha med sig att behoven kan skilja mellan olika verksamheter och det tycks även finnas frågetecken som behöver rätas ut kring förmånsbeskattning.”