Om att cykla med den rosa ryggväskan

Omslagsillustration: Graham Samuels

Bok: Cykelbudet av Anders Teglund (Teg förlag).

Med boken ”Cykelbudet” berättar Anders Teglund om ett års arbete i gig-ekonomin. Han jobbar på Foodora i Göteborg och tar anställning i pandemins början efter att alla hans planerade jobb i kultursektorn försvunnit. Anders Teglund tillhör de privilegierade av buden. Han har en annan bakgrund att falla tillbaka på, han är svensk och har råd att köpa en bra cykel (alla cykelbud måste hålla med en egen). Men han lyckas trots det beskriva pressen och hetsen i branschen och har dessutom med flera berättelser från kolleger som är mer utsatta än vad han själv är. Trots att villkoren inom gig-ekonomin har satts under lupp flera gånger de senaste åren är detta en bra inifrån-skildring. 

Varje uppmaning från telefonen om ett nytt bud måste accepteras. Inga mellanlägen eller kontakt med någon chef är möjlig. Men i kontakten mellan budkörarna börjar frön till krav på förändring att gro.

Företagets cynism visar sig boken igenom. Ett tydligt exempel är det sms som skickas till cykelbudet Carlos efter att han kontaktat facket: ”Dagen efter kontakten med fackförbundet kom ett sms från kaptenen som meddelade att Carlos kontrakt inte skulle komma att förlängas. Sms:et avslutades med frasen »Cheers man, stay strong, stay cool!« och två emojis: en knuten näve och två händer i en high five.”


Lena Nyman, Dagböcker och brev 1962-1974 (Ellerströms).

Klass, kroppshets och kärlek – i filmen om Lena

Film: ”Lena” i regi av Isabel Andersson.

Biografi: ”Jag vill ju vara fri” av Annika Person.

Bok: ”Lena Nyman Dagböcker och brev 1962-1974”.

Läs om Lena Nyman, läs hennes egna texter och se filmen som bygger på både biografin av Annika Persson och Lena Nymans brev och dagböcker. Du blir inte densamma. Och framför allt blir inte din syn på världen densamma. Bioaktuella filmen ”Lena” av Isabel Andersson visar Lena Nymans politiska blick och engagemang som skådespelare. Den är också en brutal skildring av hur en kvinnlig konstnär behandlats av regissörer, recensenter och kolleger. En film att både bli förbannad, ledsen och upprymd av.


Vår nya fröken, finns på SVT Play.

Är jag den som skulle huka?

Film: ”Vår nya fröken” finns att se på SVT Play fram till 2 november

Den nya lärarinnan startar skolåret med upprop en sensommardag i Tjeckoslovakien 1983. Det hon vill veta är vad barnens föräldrar har för yrke. Vilka föräldrar kan vara användbara? En helgjuten film som med humor och intelligens skildrar makt och maktlöshet, rädsla och självrespekt. Vågar man säga ifrån om den person som drabbas av beslutet är ens eget barn? Är jag den som skulle huka? Missa inte filmpärlan ”Vår nya fröken” som finns på SVT Play. Jan Hrebejk står för regin.


Från teaterföreställningen ”Mammorna”, Lo Kauppi och Chatarina Larsson. Foto Sören Vilks.

Mammorna blir teater i hela landet 

Teater: ”Mammorna” på Riksteatern

För tre år sedan kom Alexandra Pascalidous kollektivberättelse ”Mammorna” där hon i bokform gav röst till 20 mammor som kämpar för sina barn i några av Sveriges mest utsatta förorter. Det var drabbande läsning. I dag känns det som att vi hör om nya skjutningar nästan varje dag. Utsattheten finns kvar. Och bakom alla nyhetsflashar finns också offrens familj. Mammor, pappor och syskon.

Nu sätter Riksteatern upp ”Mammorna” som nyskriven teater där fyra skådespelerskor ger röst åt kärleken, våldet, sorgen och om att orka gå vidare efter att man förlorat ett barn. Premiär i Umeå 19 oktober och spelas därefter på ytterligare 17 platser fram till 12 december.