Det blev en annorlunda dag på arbetet för Kommunals skyddsombud och arbetsplatsombud Annika Alfredsson och hennes kolleger i går.

– Vår chef kallade till möte obligatoriskt på Teams. Alla fick koppla upp sig. Hon hade fått frågor från media som varit på häktningsförhandling. Det var så vi fick veta, säger hon.

Petra Höglund, verksamhetschef på Riddarstensgården.

”Män är extra utsatta”

Nyheter

Riddarstensgården är ett Silviahemscertifierat boende som är specialiserat på demensvård och har länge haft ett gott rykte. Misstankarna nu kommer som en chock för Annika och hennes kolleger.

– Det är nästan så att man inte riktigt tror på det. Jag är så tacksam för att jag inte jobbade på den tiden. Han slutade för fyra och ett halvt år sedan.

Ett problem har varit bristen på information. Ledningen har ännu fått väldigt lite uppgifter från polis och åklagare.

– Vi vet ju inte ens om det är anställda eller boende som utsatts.

Därför vet många vem han är och tänker att de borde ha förstått. Jag försöker stötta dem att inte ta det personligt, från tiden i Kriminalvården vet jag att det aldrig går att märka på en person.

Annika Alfredsson, skyddsombud

Hela dagen i går och i dag har Humana som driver boendet arbetat intensivt för att stötta personal, anhöriga och boende.

– Vår verksamhetschef har gjort det bra. All personal har erbjudits stöd och de som inte söker sig till krissamtal kommer cheferna att ha samtal med själva, säger hon och förklarar att de under nästa vecka också kommer att ha extra apt-möten för att bearbeta tillsammans.

Själv har Annika Alfredsson tidigare arbetat under 18 års tid inom kriminalvården.

– Det har jag nytta av nu när jag stöttar kolleger.

Äldreboende (OBS! Genrebild)

Misstänkta våldtäkter på boende

Nyheter

Det finns de som arbetat tillsammans med den misstänkta.

– Problemet är att i dag finns allt ute snabbt på olika sajter. Därför vet många vem han är och tänker att de borde ha förstått. Jag försöker stötta dem att inte ta det personligt, från tiden i Kriminalvården vet jag att det aldrig går att märka på en person. Det kan vara en vd eller vem som helst och de gör det aldrig när någon annan vet.

Polis och åklagare har gått ut med att det finns en stor teknisk bevisning som beslagtagits vid husrannsakan.  Annika Alfredsson är medveten om att det kommer att dröja innan det blir rättegång och de får veta mer om vad som hänt.

– Jag tänker att det kan dröja ett halvår eller ett år. Förhoppningsvis lägger det här sig efter den värsta chocken. Det är lättare att veta att det inte är nu det här har hänt och att han inte är kvar.