Vid en presskonferens i dag presenterade statsminister Stefan Löfven och socialminister Lena Hallengren nya satsningar på äldreomsorgen.

En fast omsorgskontakt ska införas för dem som har hemtjänst. Det ska vara en undersköterska.

Regeringen vill också nästa år satsa ytterllgare 2,5 miljarder kronor på statsbidrag till äldreomsorgen och ytterligare 3 miljarder varje år till kommunerna och regionerna för att stärka välfärden.

Dessutom föreslås att satsningen för ökad kompetens inom äldreomsorgen. Äldreomsorgslyftet, förlängs under 2022 och 2023 samt en utökad satsning på språkträning inom välfärden.

Kommunals ordförande Tobias Baudin, som var med vid presskonferensen, var nöjd med regeringens besked.

Han såg förslaget om fast kontakt inom hemtjänsten som ett erkännande av hur viktiga undersköterskorna.

– De utgör grunden inom äldreomsorgen.

Statsbidragen är inte öronmärkta men Stefan Löfven och Lena Hallengren hoppas att kommunerna använder dem till att bland annat öka bemanningen.

Tobias Baudin markerade att han ser regeringens förslag som bra steg på vägen till en bättre äldreomsorg och välfärd.

Han sa att satsningen med utökade statsbidrag måste användas till ökad och rätt bemanning med utbildade undersköterskor och bättre villkor för personalen.

– Vi kommer att jaga varje kommun för att se till att pengarna används till det.

Regeringens förslag ingår i det budgetförslag som riksdagen senare ska ta ställning till. Tobias Baudin uppmanar alla partier att säga ja till de satsningar som regeringen presenterade vid presskonferensen.