Kort arbetsdag ska locka fler till äldreomsorgen i Flen
Kan kortare arbetsdagar locka fler att jobba inom kommunen? I Flen hoppas man att arbetstidsförkortning ska vara lösningen på personalbrist och sjukskrivningar.
– Det här kan löna sig i längden, om vi får ner sjukskrivningstalen och att folk orkar arbeta så länge de behöver för att få ut full pension, säger kommunalrådet Ann-Charlotte Munter, S.
I många kommuner är bristen på personal inom särskilt äldreomsorgen stor. Nu vill kommunledningen i Flen undersöka om lösningen kan vara arbetstidsförkortning.
– Vi hoppas att vi ska bli attraktiva arbetsgivare så att fler söker sig hit om vi kan vi erbjuda en förkortad arbetsdag. Samtidigt tror vi att vi kan behålla de som redan arbetar här och att de ska orka arbeta längre, säger Ann-Charlotte Munter.
Kommunen hade 2019, innan covid fick sjukskrivningstalen att öka, 7,4 procent sjukskrivna bland sina anställda. Det är nästan 1 procentenhet högre än snittet för Sverige.
– Tyvärr har vi en del sjukskrivningar. Men det är tragiskt oavsett om vi har få eller många att de inte orkar med sitt jobb. Det här är ett sätt att öppna upp för att de ska må bättre fysiskt och psykiskt, även om vi förstås måste göra andra arbetsmiljöåtgärder också.
Socialdemokraterna styr i minoritet tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet.
Vänsterpartisten Huda Omar Abdulqadir som drivit frågan hårt håller med om att det vore en bra lösning.
– När andra kommuner har infört arbetstidsförkortning har det ofta varit inom omsorg, vård och socialtjänst, de områden som är överbelastade hos oss. Det har lett till minskade sjukskrivningar och det är viktigt. Jag tror också att det kan vara ett sätt att få tid till utbildning.
På Kommunal är ortsansvariga Annette Byström positiv till förslaget.
– Absolut kan det här vara en bra idé. Vi saknar folk med kompetens och vikarier helt och hållet. Det är också många övertidstimmar särskilt inom vården och omsorg och lokalvårdarna har det också svårt.
Hon menar att det skulle underlätta vardagen och orken för många om arbetstiden kortades. Samtidigt tror hon att det kan vara svårt att genomföra.
– Frågan är hur få ihop det schemamässigt om arbetstiden dras ned ytterligare för de som arbetar i dag. Men det är bra om det görs en ordentlig undersökning för det kan vara en del av en lösning.
Men Ann-Charlotte Munter är tydlig med att det inte ligger i hennes och koalitionspartierna händer om frågan kommer att undersökas vidare under nästa år som de vill.
– Vi har lyft det här för att vi tror på det, men vi styr i minoritet och det gör att vi måste få med oss röster från oppositionspartierna i kommunfullmäktige den 20 september för att kunna undersöka hur en arbetstidsförkortning skulle se ut i Flen.