Ida Nilssons kamp började med ett arbetsplatsmöte i fjol där kolleger vittnade om hälsporrar, ryggproblem och tusentals steg mot hårda golv med dåliga skor. Hon beslöt sig för att ta kampen för att arbetsgivaren skulle bekosta rejäla skor och fick bland annat in hela 33 motioner om saken till den lokala fackliga sektionen. Socialdemokraterna tog bollen och skrev en motion till KSON, som står för Kommunalförbundet Sjukvård och Omsorg i Norrtälje.

Men där blev det stopp. På onsdagen röstade alla borgerliga politiker nej till förslaget om fria skor och eftersom de var i majoritet blir det inga skor betalda av arbetsgivaren. Nu i alla fall. 

När Kommunalarbetaren talar med Ida Nilsson är hon trött och lite uppgiven.

– Det är många som försöker peppa mig att försöka hitta ny energi. Jag har fått igång många, nu kanske jag tar ett steg tillbaka. Det här har varit min hjärtefråga, det kommer nog ta tid att släppa.

Ida Nilsson har bland annat startat den nationella Facebookgruppen ”Rätten till fria arbetsskor” som i skrivande stund har över 2 300 medlemmar.

Högste ansvarig politiker i KSON är moderaten Olle Reichenberg. Han förklarar deras nej så här:

– Jag tycker att det är två argument. För det första är det ingen hemlighet att vårt lilla kommunalförbund har ekonomiska utmaningar. Även om man kan tycka att det här inte är mycket pengar, så är det ändå pengar som vi inte har. Sedan kan jag också tycka att det snarare skulle behövas någon form av nationellt initiativ. Det är inte helt lyckat om man har egna lösningar.

Ida Nilsson har inte tappat hoppet helt:

– Som jag förstått det poppar den här frågan upp lite överallt. Det känns härligt att ha varit den som har dragit igång det. Det är en arbetarrörelse det här. Det är en arbetarfråga. Det ser man på golvet, det är så kassa skor folk har på sig. Det berör många liv.