Tänk dig att i stora delar av Sverige arbetar vårdpersonal i trasiga nedgångna skor på grund av att de tvingas bekosta dem själva. Skorna slits betydligt mycket mer i arbetet än de övriga arbetskläderna. Vårdpersonalen kan under bara en arbetsdag gå upp till 15 000 steg på betonggolv och asfalt. 

Nu under rådande pandemi har vi stressat, slitit och sprungit mer än någonsin tidigare och förslitningsskador och sjukskrivningar på grund av bland annat felbelastning kommer att bli en konsekvens. 

Är det då inte logiskt att skor ska ingå i arbetsklädseln i yrken där personalen är fysiskt aktiv? Vårdpersonalen går väldigt mycket på hårda golv och på olika underlag, eftersom arbetet kräver det. Många tvingas köpa mer än ett par skor om året. Vi är många som undrar varför den kostnaden ska tas från löntagarna som redan är underbetalda. 

Många andra yrken har arbetsskor betalda av arbetsgivaren. Många i vår yrkeskår väljer att gå i utslitna skor för att de har andra utgifter att prioritera när de kommer hem. 

Det borde vara självklart för alla att arbetsgivaren ska stå för den utrustning som krävs i arbetet. Lika självklart är det att skor är utrustning som krävs i arbetet.

Men är det inte också en fråga om hygien och smittsäkerhet? Vi arbetar dagligen med kroppsvätskor och smittsamma sjukdomar och vi anser att det vi köper privat ska vi ha all rätt att använda för privat bruk om vi så önskar, men vem fasiken vill ta hem skor som man bär i arbetet? Och om man mot förmodan skulle ta hem och använda skorna hemma och ställa dem i hallen eller tvätta i privat tvättmaskin, vilken smittorisk medför det? 

Dels har vi pandemin att arbeta med, jobbar du i egna skor så riskerar du att ta smittor med dig. Det är inte hygieniskt överhuvudtaget, eller hur? Det finns många andra smittorisker med att jobba i det yrket vi gör. Att dessutom ta med sig samma skor hem ökar dessa risker. 

Skorna behöver bli bundna till arbetsplatsen men då ska det heller inte dras från vår lön! Tänk på personalen inom hemtjänsten som ska ta sig fram till sina kunder i alla slags väder. Som inte har råd att köpa en yrkesmässig uppsättning av årstidsbaserade ordentliga och slitstarka skor. Det borde vara självklart för alla att arbetsgivaren ska stå för den utrustning som krävs i arbetet. Lika självklart är det att skor är utrustning som krävs i arbetet. Vi är många som under årens lopp diskuterat denna orättvisa i fikarummet och nu reser vi oss upp och säger, vår tid är nu! 

Driv frågan på din arbetsplats. Starta en namninsamling, lämna in den på din lokala sektion. Ge oss arbetsskor nu!