När heltid som norm införs i vård och omsorg börjar många kommuner med så kallade hälsoscheman, ibland kallas de hållbara. Ofta betyder det kortare men fler nattpass, arbete varannan helg, få lediga dagar i sträck och resurspass. Samtidigt har många förlorat möjligheten att påverka sina scheman efter som de numera oftast läggs centralt.

Det har lett till stor upprördhet på många håll och i höstas startades Facebookgruppen ”Hälsoscheman Nej tack”.  Ett av syftena med att starta gruppen var att fysiska manifestationer mot hälsoscheman skulle äga rum. 

I skånska Bromölla sker manifestationen på torget.

– Vi protesterar mot själva schemamodellen, att vi inte kan planera våra liv. Och på det delade turer och tre perioder semester, säger Susanne Svensson, vårdbiträde som tagit initiativ till protesterna i Bromölla.

Vi vill lägga våra egna scheman, det spelar ingen roll om det fortfarande är fyra veckorsperioder bara vi får lägga dem själva. Vi måste kunna veta hur vi får jobba.

Susanne Svensson, Bromölla

Åtta personer står i ett område inhägnat av rödvita band. Detta för att folksamlingen inte ska bli för stor utifrån de restriktioner som gäller. Här samlas anställda från alla verksamheter med plakat och banderoller. Fyrtio par skor har samlats in och ställts ut som symbol för de undersköterskor som sagt upp sig i protest. Flygblad med den röda rubriken ”Hälsoscheman nej tack” delas ut.

Politiker från alla partier har bjudits in. 

– Vi ska berätta för dem hur vi har det med fyra veckors schema, varannan helg, delade turer och semesterperioder, säger Susanne Svensson.

Krav ställs på att nuvarande schemamodell skrotas.

– Vi vill lägga våra egna scheman, det spelar ingen roll om det fortfarande är fyra veckorsperioder bara vi får lägga dem själva. Vi måste kunna veta hur vi får jobba. Och går inte det så vill vi ha fasta scheman. Sedan vill vi komma ifrån resurspassen, säger Susanne Svensson.

I Smedjebacken i Dalarna står Isabella Gustafsson och Josefin Sundberg på torget utanför kommunhuset tillsammans med sina kolleger. Där har politikerna klubbat igenom att nattpassen ska kortas från tio till nio timmar från och med i höst och att resurspass ska införas. Personalen är oroliga för att de ska få för lite återhämtning. Nattpersonalen har skickat en skrivelse till förvaltningschefen och politikerna och haft möte med dem, men tycker inte att det gav något.

– De förstår inte våra synpunkter och det känns inte som att de verkligen lyssnar på våra argument. De säger att vi kommer få en arbetstidsförkortning nästa år men det väger ju inte upp all minustid vi kommer få med kortare nätter, säger Josefin Sundberg. 

Protester mot hälsoschema i Smedjebacken.

Hon säger att de riskbedömningar som har gjorts visar att det finns stora risker att nattpersonalen inte kommer att få den återhämtning som de behöver.

De är också kritiska till resurspass, som kallas ”flyttid” i Smedjebacken och menar att det kommer att bli mycket sämre också för brukarna, när de kommer mötas av personal som de inte träffat förut och som inte kan deras särskilda behov. 

Jag hoppas att folk vaknar och trycker på och att det i sin tur gör att politikerna backar. Det är ju det vi vill uppnå, att vi får tillbaka vår möjlighet att påverka våra scheman.

Petra Hultberg, Lund

Susanna Gustafsson och Josefin Sundberg tycker också att det är fel att kommunen anser att alla ska arbeta heltid. De säger att det finns de som inte orkar och som aktivt har valt att arbeta deltid. De förstår argumenten för heltid men tycker att man behöver ta tag i arbetsmiljön, schemaläggningen och lönerna först. Isabella Gustafsson säger att det också finns en annan lösning om politikerna är så oroliga för att de ska få för låga pensioner av att jobba deltid.

– Högavlönade har högre avsättning till sin tjänstepension. Om vi skulle få högre löner säger det sig självt att vi får högre pension, säger hon.

Demonstrationen i Lund.
Demonstrationen i Lund.

I Lund pågår manifestationen på Stortorget hela dagen, från 12-20, för att så många som möjligt ska kunna delta. På en stor banderoll står ”Hälsoschema Nej tack”. Andra plakat har budskap som ”Hälsoschema är lika med ohälsa” och ”Personalens hälsa är viktigare än kommunens pengar.” Det var i Lund som Facebookgruppen ”Hälsoschema Nej tack” föddes och där initiativ till demonstrationerna togs. En av de drivande, undersköterskan Petra Hultberg, säger när vi pratar vid 15-tiden att det är bra uppslutning.

– Det har varit folk hela dagen. Nu är vi fjorton personer som står uppdelade i två grupper. Står vi lite fler tillsammans tar vi på oss munskydd.

Petra Hultberg berättar att många förbipasserande har undrat vad det handlar om.

– De tycker att det är förjävligt och stödjer vår sak. Vi har en skriftlig namninsamling som man kan skriva på, som vi fick göra provisoriskt.

Annika Plym Olson.

Hälsoscheman

Facket agerar mot hälso­scheman

Arbetstider

Flera av plakaten vänder sig direkt till politikerna i Lund. Petra Hultberg hoppas att manifestationen ska leda till förändring.

– Jag hoppas att folk vaknar och trycker på och att det i sin tur gör att politikerna backar. Det är ju det vi vill uppnå, att vi får tillbaka vår möjlighet att påverka våra scheman.