Kortare men fler arbetspass. Liksom i många andra kommuner som inför så kallade ”hälsoscheman” blir det verklighet för nattpersonalen på Lunds särskilda boenden. Nattpersonalen behöver även jobba kvällar eftersom nätterna inte räcker till när alla ska erbjudas heltid.

Den nya organisationen innebär också arbete varannan helg, arbete flera kvällar i rad och på helgen arbete från torsdag till söndag.

Hälsoscheman

De ska protestera mot hälso­scheman

Arbetstider

Som KA berättat tidigare har facket försökt stoppa förändringarna, men förgäves. Personalen fick skriva på ett omplaceringserbjudande med de nya schemana, annars riskerade de att bli uppsagda på grund av arbetsbrist.

118 av 120 personer valde trots protesterna att tacka ja, rapporterade Sydsvenskan på måndagen. Annika Plym Olson, sektionsordförande för Kommunal i Lund, är inte förvånad. 

– Det var väntat för man får ju jobba kvar på sin enhet. Det är klart att man hellre är kvar där än att bli av med sitt arbete, säger hon till KA.

Om man jobbar helg ska man kunna ha ett familjeliv. Man ska ha ett schema där man känner att med det här kan jag kombinera familjeliv och föräldraskap.

Annika Plym Olson, Kommunal

Kommunals skyddsombud har lagt så kallade 6:6a-anmälningar på samtliga 13 boenden och krävt ordentliga riskbedömningar av de nya schemana, där personalen får vara delaktiga. 

– Om vi inte är nöjda med vad arbetsgivaren sätter in för åtgärder så går vi vidare. Men det handlar om att få arbetsgivaren att förstå vad det handlar om, att de lyssnar på oss. Arbetsgivaren har nu sträckt ut handen för en dialog och den har vi tagit, säger Annika Plym Olson.

Claudia Schuccia, undersköterska.

Hälsoscheman

”Hellre arbetslös än med hälsoschema”

Arbetstider

Hon säger att de numera har en samsyn med arbetsgivaren kring vad det finns för problem med de nya schemana och det finns en förståelse för varför Kommunal har protesterat. 

– Vi jobbar intensivt med arbetsgivaren, så vi kan inte säga i dagsläget varthän det bär. 

Kommunal vill att personalens scheman ska vara hållbara. Annika Plym Olson poängterar att vad som är hållbart kan variera mellan olika individer och att det därför är viktigt att lägga scheman som fungerar både för verksamheten och de som jobbar där.

– Men det finns ett antal parametrar som är viktiga. Om man jobbar helg ska man kunna ha ett familjeliv. Man ska ha ett schema där man känner att med det här kan jag kombinera familjeliv och föräldraskap. Det är också viktigt att få bort de delade turerna och att alla som vill ha heltid får heltid.