Kortare men fler nattpass, arbete varannan helg, få dagar ledigt i sträck och resurspass. Det är några av de saker som följer i spåren av de så kallade hälsoscheman som införs i många kommuner runt om i landet. Det har lett till stor upprördhet och protester på många håll. I oktober förra året startade några undersköterskor i Lund Facebookgruppen ”Hälsoschema Nej tack”, som redan är uppe i nästan 10 000 medlemmar. 

Annika Plym Olson.

Hälsoscheman

Facket agerar mot hälso­scheman

Arbetstider

Nu planerar de som startade gruppen en fysisk manifestation mot hälsoscheman, som ska äga rum den 29 april på flera orter i Sverige. Det var egentligen ett av syftena med att starta gruppen, berättar undersköterskan Petra Hultberg. Coronarestriktionerna som förbjuder demonstrationer på fler än åtta personer har dock gjort det svårt, men nu hoppas hon att det ska gå att genomföra.

– Vi har tänkt att det ska vara max åtta personer som står med avstånd, och att det kan vara flera sådana ”öar” som står långt från varandra så kan man vara fler. Tyvärr är folk rädda och vi vårdpersonal ska vara så solidariska jämt och tänka på andra. Det är ett problem att många tänker så, säger Petra Hultberg.

Jag är så trött på att buga och bocka och jag är så trött på att vi ska vara Moder Teresa. Detta är ett yrke.

Petra Hultberg

Hon är besviken på uppslutningen hittills, men hoppas att fler arbetskamrater runt om i landet går ihop och genomför en manifestation på sin ort.

Vad är era krav?

– Att man låter våra scheman vara. Som det har varit genom alla år kommer man överens i arbetsgruppen. Någon kanske gillar att jobba intensivt och ha långledigt, för en annan är det tvärtom. Vi vill behålla inflytandet över våra scheman. Som det är nu får vi en mall som alla ska funka efter. 

Hälsoscheman

Protester mot hälso­scheman i Lund

Arbetstider

Petra Hultberg jobbar natt på ett äldreboende i Lund och berörs av de förändringar i kommunen som KA skrivit om tidigare. Hon har dock sagt upp sig och börjar snart jobba i grannkommunen Staffanstorp. Med det nya schemat skulle hon fått fler arbetspass på en månad till samma lön, behöva jobba varannan helg och bli av med sin långledighet.

– Att jobba tre nätter och vara ledig två låter kanske bra. Men om jag jobbar måndag-tisdag så är jag hemma åtta på onsdag morgon. Den dagen måste jag sova. Då har jag bara torsdagen ledig. Är det då lönt att gå och lägga sig klockan nio och vakna klockan åtta för att njuta av dagen? För på fredagen ska du vända det rätt igen, då ska du vara vaken på natten igen, säger Petra Hultberg.

Hon säger att det är därför som nattarbetare traditionellt har jobbat lite längre pass för att få lite fler dagar ledigt. Eftersom första lediga dagen går åt till att sova och återhämta sig behövs fler lediga dagar. 

– Efter den första dagen har du sedan fyra eller fem dagar där du faktiskt kan vara bland andra människor, gå ut och göra ärenden och få saker gjorda, se solen. Bara en sån sak, det naturliga ljuset som man behöver i kroppen. Men plockar man bort ledigheten så får man ju inte det. När man plockar bort fritiden, vad har man kvar då? Då är man ju bara en slav.

Hon säger att hon alltid har arbetat heltid och inte tyckt att det varit några problem, men att hon skulle gå sönder på ett halvår med det nya schemat för nattarbetarna i Lund.

Petra Hultberg hoppas att fler orter ska haka på och delta i protesterna den 29 april. De håller på att fundera på hur de ska gå tillväga med demonstrationstillstånd och se till att det går att samlas i enlighet med restriktionerna. Hon önskar att vård- och omsorgspersonal inte var så hänsynsfulla jämt. 

– Jag är så trött på att buga och bocka och jag är så trött på att vi ska vara Moder Teresa. Detta är ett yrke. Bara för att jag har valt att vårda folk för pengar betyder inte det att jag offrar hela mig själv för mitt arbete. Men där har vi ett problem, för många tänker så. 

Vill du se om det planeras en manifestation på din ort? Gå med i gruppen ”Hälsoschema Nej tack” på Facebook.