Som i många andra kommuner som inför heltid som norm ska undersköterskor och vårdbiträden i Lund få jobba enligt så kallat hälsoschema. Det innebär kortare men fler arbetspass. Enligt schemat ska de som jobbar natt få jobba färre nattpass och därmed fler kvällar. För att få bort delade turer på särskilda boenden får personalen arbeta varannan helg samt fredagskvällar innan ledig helg. Det har väckt stor ilska hos Kommunals medlemmar.

– Vi tycker inte att det blir någon återhämtning. Det är ingen balans i schemat. Vissa veckor jobbar man många pass och så kan det bli ledigt i en hel vecka. Det blir ingen bra fördelning, säger Kerstin Ekoxe, skyddsombud på Värpinge äldreboende, där personalen ska börja gå på det nya schemat den 22 mars.

Enligt personalen har de inte fått vara delaktiga i schemaläggningen trots att de önskat det. De kan bara göra små justeringar eller byta schemarader med varandra.

– Vi är många som har påtalat att vi inte får vara delaktiga, men får ingen respons. Det är sagt att vi får börja jobba på schemat och lägga synpunkter i efterhand, säger Kerstin Ekoxe.

Hon vet redan om att några tänker säga upp sig. 

– Man tappar ju kompetens, säger hon.

Nu ska det göras personliga riskbedömningar vilket är påtalat till arbetsgivaren.

Kerstin Ekoxe och hennes kolleger på boendet är inte ensamma om att vara kritiska. Hela Kommunal protesterar.

– Vi är upprörda. Man lyssnar inte på våra medlemmar. Det här är inte hälsosamma scheman, säger Annika Plym Olson, sektionsordförande för Kommunal i Lund.

Annika Plym-Olson, ordförande för Kommunal i Lund.

Kommunal har vid förhandlingar försökt att stoppa schemaförändringarna, men arbetsgivaren har inte gått med på det. Från början ville arbetsgivaren att nattpassen skulle kortas till åtta timmar, men det lyckades facket hindra.

Kommunen har skickat ut omplaceringserbjudande till de som ska jobba natt och kväll och som innebär att när de anställda skriver under så accepterar de sitt nya schema. Om de inte gör det kan de bli uppsagda.

– En del har sagt att de kommer att säga upp sig. Men, de flesta kommer ju att skriva på för man behöver ju ett jobb, säger Annika Plym Olson.

Vård- och omsorgsnämndens ordförande Inga-Kerstin Eriksson (C) säger till Sydsvenskan att det är rätten till heltid och slopandet av delade turer som ligger bakom de nya arbetstiderna.

– Den bygger också på krav från Arbetsmiljöverket om hälsosamma scheman. Man ska inte ha för många nattpass och inte för många nattpass i direkt följd. Så jag tror på den nya organisationen.