Många av er har stått där, i frontlinjen, när coronan bekämpats. Ni, precis som hundratusentals kolleger runt om i Europa. 

När Kommunal i samarbete med Arena Idé och den tyska tankesmedjan Friedrich Ebert Stiftung kartlade hur äldreomsorgen har påverkats av pandemin i nio länder, visade det sig att förutsättningarna till stor del varit desamma. Som att det ofta varit dålig tillgång på skyddsutrustning och att underbemanning var mer eller mindre konstant. Och att fackligt arbete bidragit till att minska smittspridningen genom att arbeta för bättre villkor. 

Men det fanns också områden där Sverige skiljde sig från de andra länder som studerats: Finland, Norge, Danmark, Tyskland, England, Skottland, Spanien och Portugal. Jämför man de nordiska länderna till exempel, är det vanligare med timanställda och delade turer i Sverige.

Dessutom påverkas kvaliteten i äldrevården av att vi inte har några formella krav för undersköterskor. Bra är dock att det just togs ett ytterligare steg mot att skydda yrkestiteln. Enligt ett förslag från regeringen ska det från den 1 juli 2023 krävas en standardiserad utbildning för att kallas undersköterska.

En annan sak som studien pekade på är att de äldreboenden som har haft mer personal och bra skyddsutrustning haft mindre smittspridning. Självklarheter, visst, men detta kan också fungera som en påminnelse om att det lönar sig att göra rätt.


Vår debatt, både i tidningen och här på ka.se, är en otroligt betydelsefull del av vårt innehåll. Framför allt eftersom platsen i första hand är vikt för att du som läsare ska få utrymme att göra din röst hörd i frågor som betyder mycket för dig och ditt jobb.

KA:s Catarina Berglund ansvarar för debatten som på senare tid handlat om alltifrån kritik mot att öppna bussarnas framdörrar, kampen för bättre arbetskläder för undersköterskor till protester från elevassistenter som beskrivs som onödiga kostnader.


Vår läsarundersökning – som bidrar till arbetet att göra tidningen ännu bättre – fortsätter. Så om du får ett samtal från Kantar/Sifo, som gör undersökningen, får du gärna svara och passa på att tala om vad du tycker om innehållet. Stort tack på förhand!