Fatima, barnskötare.

Fatima, barnskötare.

Det var i juni förra året som Fatima gick till vårdcentralen och testade sig för covid-19. 

– Jag hade inga symtom, men det var en del på jobbet som var sjuka så därför ville jag ta ett prov. 

I väntan på svar fortsatte hon att jobba på där hon var timanställd, på en kommunal förskola i Västergötland. På sin lediga dag, fyra dagar efter att provet togs, fick hon svar från vårdcentralen att hon var smittad. 

– Jag tänkte att då får jag stanna hemma nu.

Fråga och svar om att jobba med covid-19.

Covid-19

Jobba efter provtagning? Det här gäller

KA reder ut

En vecka senare pratade hon med sin chef som frågade om hon tagit covidtest. När Fatima svarade ja frågade hon om Fatima jobbat smittad,  även det svarade Fatima ja på.  

– Då blev hon skitförbannad och sade att hon kommer att polisanmäla mig. Jag fick en chock för jag tyckte inte att jag hade gjort något fel.  

Tänkte du på att det fanns en risk att du var smittad och att du borde stannat hemma?  

– Jag hade inga symtom, om jag haft det så hade jag stannat hemma.

Jag har familj och det är inte så lätt att klara sig på 11000 kronor i månaden.

Fatima, barnskötare

Fatima blev avstängd från arbetet och tog kontakt med Kommunals sektion. Det visade sig att chefen hade missuppfattat Fatima och trott att hon visste att hon var smittad när hon gick till jobbet. Kommunal hjälpte Fatima att med hjälp av sjukjournaler bevisa att hon inte kände till provsvaret när hon gick till jobbet de där två dagarna i juni. 

– Jag försökte säga det till min chef, men hon lyssnade inte, säger Fatima. 

Arbetsgivaren gjorde en utredning om vad som hade hänt och kom så småningom fram till att det var okej för Fatima att arbeta igen för kommunen. Men det stod klart först i januari. Då hade hon gått på a-kassa i ett halvår.

– Jag har familj och det är inte så lätt att klara sig på 11000 kronor i månaden, säger Fatima.

Fatima.
Fatima.

Daniel Strandberg är förhandlingschef i den kommun där Fatima arbetade. Han tror att det kan bero på en språk­förbistring från medarbetarens sida att för­skolechefen uppfattade det som att Fatima gått till jobbet med vetskap om att hon hade covid-19.

På frågan om varför det tog så lång tid innan Fatima fick besked att hon kunde arbeta igen säger han att det behövde redas ut vad som hade hänt. 

– Efter nyåret lade vi upp en ny tim­anställning för henne och hon har fått ett erbjudande om att jobba på en av våra förskolor.

Har ni kommit fram till att hon inte gjorde något fel?

– Vi vet att sjukvården ger väldigt tydlig information om det här, men vi kommer inte längre i utredningen än att hon inte visste att hon var smittad när hon gick till jobbet. Sedan är det lite märkligt att man går och testar sig om man inte har symtom tycker jag.

Vi har väldigt tydligt informerat medarbetare om att man måste stanna hemma om man har symtom. Men om man själv tar prov på vårdcentralen så är det sjukvårdens ansvar att tala om vad som gäller.

Daniel Strandberg, förhandlingschef

Fatima uppger att hon inte fick någon information på vårdcentralen om att hon inte kunde gå tillbaka till jobbet i väntan på provsvaret. Arbetsgivaren hade inte informerat om att medarbetare som provtas inte fick jobba i väntan på besked.

– Vi har väldigt tydligt informerat medarbetare om att man måste stanna hemma om man har symtom. Men om man själv tar prov på vårdcentralen så är det sjukvårdens ansvar att tala om vad som gäller. Det är skillnad om vi som arbetsgivare skickar medarbetare till testning, säger Daniel Strandberg.

Annica Jansson, Kommunal.

Covid-19

”De har inte råd att förlora inkomst”

Nyheter

Fatima har ingen kritik mot hur kommunen har agerat och är tacksam för den hjälp hon fick av Kommunal. Den hon är besviken på är sin chef. 

– Jag vill inte jobba på den förskolan igen, säger hon.

Fallet ligger nu hos åklagare som ska bedöma om åtal väcks. Brottet som Fatima misstänks för är framkallande av fara för annan och kan ge upp till två års fängelse.  

Fotnot: Fatima heter egentligen något annat.


Här är fler kommunalare som anklagats för att ha jobbat med smitta: