– Det blev så kort emellan 2020 och 2021 års löner. I stället betalar man ut löneutrymmet generellt. Och eftersom man inte hunnit med lönesamtal betalar man ut 1 500 kronor som ett lite plåster på såren, säger Mikael Andreasson, ombudsman i Kommunals avdelning Sydost.

Anette Magnusson, undersköterska.

”Återinför lönetrappan!”

Debatt

Kommunstyrelsens arbetsutskott i Oskarshamn har beslutat om beloppet på 1 500 kronor, enligt tidningen Hela Östra Småland, som var först med att rapportera om detta. Beloppet går till alla tillsvidareanställda och månadsavlönade vikarier. Deltidsanställda får lika mycket.

– Medarbetarna i våra verksamheter har gjort ett fantastiskt arbete under hela pandemin, det gäller inte minst alla som arbetar i äldreomsorgen som har jobbat hårt för att skydda våra äldre. De har slitit och ska vara stolta över sina insatser, säger Andreas Erlandsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Oskarshamns kommun, till tidningen Hela Östra Småland. 

Förhandlingarna inför löneöversynen i april har precis startat i Oskarshamn och är inte klara. Löneutrymmet enligt det centrala avtalet mellan Kommunal och Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, ligger på 530 kronor i genomsnitt plus 0,3 procent för dem med yrkesutbildning.

530 kronor

Fack och arbetsgivare i Oskarshamn är överens om att dessa 530 kronor ska betalas ut generellt, men det kan alltså i slutändan bli ett ännu högre generellt påslag för de anställda i vård och omsorg.

– Det är en ren förhandlingsfråga som vilken löneförhandling som helst, säger Kommunals Mikael Andreasson.

Det ska vara individuella löner men i och med att man inte hunnit med lönesamtalen så har man gjort den här överenskommelsen. Annars hade det blivit förskjutna löner i stället.

Mikael Andersson, Kommunal

Bryter ni inte mot löneavtalet när allt betalas ut generellt?

– Jo, det ska vara individuella löner men i och med att man inte hunnit med lönesamtalen så har man gjort den här överenskommelsen. Annars hade det blivit förskjutna löner i stället.

Vad säger övriga grupper i Kommunal, leder det inte till stor avundsjuka?

– I övriga verksamheter har man hunnit med alla lönesamtal och där fungerar allt som vanligt. Det är inte så länge sen det blev klart, vi får se om det kommer någon anstormning mot våra sektionsföreträdare.

Löneöversynen gäller endast tillsvidareanställda. Men engångsbeloppet på 1 500 kronor går alltså även till månadsavlönade vikarier. Dessutom får även dem som jobbar deltid 1 500 kronor, enligt kommundirektör Rolf Persson.

– Det är ett lika stort avbräck att inte få lönesamtal för den som jobbar 67 procent som för den som jobbar heltid, säger han.