– Vi vet inte exakt hur det gått till ännu Men om man nu prioriterar anhöriga före personal är i så fall något vi är starkt kritiska mot, säger Magnus Eriksson, ordförande för Kommunals sektion Nord i Eskilstuna.

Historien började med att SVT avslöjade att en chef på ett äldreboende i kommunen låtit en anhörig få vaccin i stället för att ringa in ledig personal på boendet för vaccination. Det skedde när det blivit vaccin över efter att boende och personalen på plats fått sprutan. Kommunen satte igång en utredning och fann att flera chefer gjort på liknande sätt.

”Vi gjorde en intern kontroll och upptäckte då att liknande situationer hade uppstått även vid ett annat vaccinationstillfälle. Dessa händelser kommer också utredas.”, skriver kommunen i et pressmeddelande.

Man uttalar sig inte om vilka chefer det gäller.

Kommunal vet inte mer än det som stått i media. Magnus Eriksson framhåller att det finns flera personalgrupper inom Kommunal som, om det finns vaccin över, borde prioriteras framför anhöriga till cheferna. 

– Vi har även personalen i skolans värld som också skulle kunna ha behov av vaccinationsdoser. Personal borde prioriteras, först och främst vård- och omsorgspersonal, men även annan personal, säger han.

Marie Morell, ordförande för Sveriges Kommuner och Regioners sjukvårdsdelegation, fick frågor om händelsen vid en pressträff på fredagen.

– Min uppfattning är att det här är enstaka fall och det huvudsakliga är att man arbetar efter den prioritetsordning som finns. Det är den som ska användas, sade Marie Morell.

Prioritetsordningen för de kommande faserna i vaccinationsplanen har blivit ett stort samtalsämne över lag.

LO kräver att  vissa yrkesgrupper, som måste träffa människor i sitt arbete, ska prioriteras för vaccinering, efter riskgrupperna och vårdpersonalen.

Och även Vänsterpartiet vill att grupper som inte kan jobba hemifrån, bussförare, lagerarbetare, anställda i handeln med flera, ska prioriteras efter att äldre, vård- och omsorgspersonal och riskgrupper fått vaccinet. Detta skulle V-ledaren Nooshi Dadgostar ta upp med statsminister Stefan Löfven (S) under partiledaröverläggningar.