Vi i Kommunal Stockholms län har förslag som skulle gynna både medlemmarna i Kommunal och SL. Installera kortläsare även vid bakdörrarna, och stoppa beslutet om plexiglas.

Vi befinner oss mitt i en pandemi. Alla som kan jobba hemma ska jobba hemma, vi undanbedes kollektivtrafik så långt som möjligt samt umgänge med personer som inte är vår familj.

Medlemmarna i Kommunal kan inte arbeta hemifrån. Speciellt inte bussförare som nu ser till att alla med samhällsviktiga arbeten ändå kan ta sig till och från äldreboenden, förskolor och sjukhus.

Covid-19

Förare varnar för plexiglas i bussar

Arbetsmiljö

I början av pandemin var SL (Stockholms lokaltrafik) en av de första utförarna att fatta beslut om att stänga framdörrarna och spärra av så att bussförarna skulle vara skyddade. Självklart borde beslutet fattats snabbare. Men Kommunal Stockholms län behövde inte bråka om det självklara som till exempel Kommunal Skåne behövde.

När framdörrarna stängdes försvann också möjligheten att betala för resan med så kallad reskassa eftersom maskinen du blippar SL-kortet med är placerad där fram. SL och de bolag som utför kollektivtrafik började självklart tappa intäkter. Och även om man kan tilltalas av tanken på kollektivtrafik finansierad av skattsedeln istället för med egenavgifter så är det ohållbart med företag som inte får in intäkter när löner och underhåll av bussar ska betalas.

Medlemmarna i Kommunal kan inte arbeta hemifrån. Speciellt inte bussförare som nu ser till att alla med samhällsviktiga arbeten ändå kan ta sig till och från äldreboenden, förskolor och sjukhus.

Därför gick vi i Kommunal Stockholms län tillsammans med Socialdemokraterna ut med förslag om att installera kortläsare även i den bakre ingången. Detta för att begränsa effekterna av de minskade intäkterna. Men även långsiktigt genom att göra påstigning möjlig genom alla dörrar på bussarna, skulle korta hållplatsuppehållen och ge ett bättre trafikflöde. 

En investering för att skydda bussförarna i pandemin, en investering för att bussförarnas arbetsmiljö, en investering för resenärerna med smidigare påstigning och kortare restider och en bättre ekonomisk situation för SL på både lång och kort sikt. 

Men SL och trafikregionsrådet Kristoffer Tamsons (M) har inte lyssnat på oss i Kommunal Stockholms län, intäkterna har fått fortsätta utebli, och nu har man istället beslutat att sätta plexiglas runt förarplatsen för att kunna öppna framdörrarna. Ett livsfarligt tack till de förare som stått i frontlinjen av pandemin, då reflektionerna som plexiglaset skapar skymmer sikten och är direkt livsfarlig. För föraren, för alla medtrafikanter och för resenärerna.

Vi har förslag som skulle gynna både medlemmarna i Kommunal och SL. Installera kortläsare även vid bakdörrarna, och stoppa beslutet om plexiglas.

Dessutom har man inte tänkt igenom hur dessa plexiglas ska rengöras på ett coronasäkert sätt då det är dags för förarbyte. Det man tänkt är att föraren som lämnar ska använda spolarvätska för att torka av dem. Utan skydd.

Vi i Kommunal Stockholms län har förslag som skulle gynna både medlemmarna i Kommunal och SL. Installera kortläsare även vid bakdörrarna, och stoppa beslutet om plexiglas.

Tacka istället förarna som stått i frontlinjen av pandemin med en lösning som är långsiktig och hållbar.