Undersköterskor på Karolinska kan tvingas till långa pass
Trots ett alldeles färskt lokalt avtal om frivillighet att jobba 12,5-timmarspass på Karolinska flaggar arbetsgivaren för att man kan behöva beordra personal att jobba långa pass.
– Det kommer så mycket patienter till sjukhuset så arbetsgivaren behöver fler som jobbar 12,5-timmarspass, säger Carina Lenngren, förhandlingsansvarig för Kommunal vid Karolinska Universitetssjukhuset.
Det är bara någon vecka sen Kommunal och arbetsgivaren kom överens om ett lokalt avtal som bygger på frivillighet. Sedan dess har läget alltså förvärrats så kraftigt att frivilligheten redan är borta.
– Arbetsgivaren har alltid rätten att leda och fördela arbetet. Sen har vi haft en dialog med dem att de ska ta personlig hänsyn. De förstår ju det också och de ska inte tvinga någon som inte mår bra av det. Det blir ju ännu sämre. Jag tror de är väldigt aktsamma att hamna i ett läge där de tvingar någon att jobba som inte är lämplig. Men de sitter så trångt …, säger Carina Lenngren.
Björn Persson, verksamhetschef för intensivvården på Karolinska, säger till Dagens Nyheter att man till exempel inte kommer att tvinga ensamstående föräldrar att jobba 12,5-timmarspass.
– Men i övrigt kommer det tyvärr att bli det normala under en tid framöver, säger han till tidningen.
Carina Lenngren kan inte svara på om det finns medlemmar som redan nu blivit beordrade.
– Vi vet ju att från förra omgången så har en hel del undersköterskor slutat. När de skulle lägga det ordinarie schemat så fanns det hur mycket luckor som helst. De var underbemannade redan innan.
Fortfarande gäller att även de som jobbar 12,5-timmarspass ska ha kvar sin veckoarbetstid. Det betyder att de som måste jobba de långa passen får fler men färre pass.
Kan det här också hamna i ett annat läge?
– Det vet inte jag. Då blir det ytterligare en dimension, att man kräver att de anställda även ska göra övertid, säger Carina Lenngren.
Hon uppfattar det som att Karolinska som arbetsgivare inte är intresserade av att få tillbaka det centrala krislägesavtalet, som Region Stockholm kan aktivera om man anser att det är nödvändigt.
Tillströmningen av covid-19-patienter har gjort att Karolinska vid Huddinge redan öppnat upp en extra intensivvårdsavdelning. Och planen är att öppna upp minst en extra avdelning även i Solna, enligt de besked Kommunal har fått.