De senaste fem åren har Kalmar arbetat med att minska de delade turerna, enligt Michael Ländin (S), ordförande i omsorgsnämnden. Han uppskattar att de är nere på en femtedel så mycket delade turer som för fem år sedan. Men från och med april nästa år ska de vara helt borta.

– Vi vill ju att äldreomsorgen ska vara attraktivt att jobba i, och det blir det med det här, säger Michael Ländin till SVT.

Kalmar använder riktade statsbidrag till äldreomsorgen för att finansiera avskaffandet av de delade turerna de första åren. Från 2022 försvinner de statsbidragen, men då säger Michael Ländin att det får rymmas inom budgeten ändå.

– Då tror vi att arbetssättet ska ha satt sig, så att vi kan fortsätta arbetet på ett bra sätt.

Kommunal i Kalmar gör tummen upp.

– Det ser vi jättepositivt på. Vi har pratat både med tjänstemännen och politikerna om att de delade turerna är ett arbetsmiljöproblem, säger Marie Simonsson, sektionsordförande för Kommunal Kalmar, till SVT.