Tufft coronaläge i sjukvården
Smittspridningen av coronaviruset ökar snabbt på många håll i landet. Det syns inte minst på sjukhusen som får allt fler svårt covidsjuka att vårda.
– Vi har nästintill fullt så det märks att det är en stor smittspridning, säger Malin Södergren, undersköterska på centralintensiven på Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Statsminister Stefan Löfven var tydlig vid gårdagens presskonferens:
– Läget är mycket allvarligt. Allt fler intensivvårdsplatser används för att vårda svårt covidsjuka patienter. Mycket talar för att antalet avlidna kommer att öka.
Med anledning av detta är det nu fler regioner som får skärpta allmänna råd. Uppsala är en av de regioner som fick skärpta råd redan förra veckan.
I hela landet vårdas 77 covidpatienter på intensivvårdsavdelning (iva) och 553 patienter med covid-19 vårdas på andra avdelningar. I Uppsala vårdas 12 patienter på iva och 69 vårdas totalt på sjukhus (siffror från tisdag 3 november).
Undersköterskan Malin Södergren jobbar på centralintensiven i Uppsala, där de nu endast vårdar covidsjuka. Deras åtta platser är nästan ständigt fyllda. Utöver dem kan ett par andra avdelningar utöka med några iva-platser vid behov. På tisdagen gick Akademiska sjukhuset upp i stabsläge.
Det är en tuff situation men vi försöker peppa varandra. Om vi håller oss på den här nivån så tror jag att vi fixar det. Men vi känner oro för att orken inte ska finnas till slut.
– Skulle det bli värre så får vi utöka med en till iva-avdelning. För vi har inte plats att ta in fler. De har en eskaleringsplan på sjukhuset.
Hur är er situation just nu?
– Det är ju slitsamt. Patienterna är sjuka som våra andra iva-patienter men skyddsmasken vi jobbar i är jättejobbig att arbeta i så många timmar. Det är det som alla tycker är värst.
Känner ni oro?
– Ja, det gör vi ju. I våras fick vi ju ta in folk från andra avdelningar som kom och hjälpte oss. Än så länge klarar vi oss själva och vi vill ju inte att våren ska upprepas. Det skulle vi inte orka. Det är ovissheten också, vi vet inte när detta ska ta slut. Men jag beundrar oss att vi orkar kämpa på. Det är väldigt väldigt tufft.
I somras fick undersköterskorna på Akademiska sjukhuset bara tre veckors semester. Malin har fått sin fjärde vecka i höst, en del kollegor har ännu inte tagit ut sin.
Hur är det med din ork just nu?
– Personligen känner jag att jag har ork. Det är en tuff situation men vi försöker peppa varandra. Om vi håller oss på den här nivån så tror jag att vi fixar det. Men vi känner oro för att orken inte ska finnas till slut.
I Region Stockholm vårdades på måndagen 203 patienter med covid-19 på sjukhus, varav 20 vårdades på iva.
– Man planerar att öppna en ny covid-iva med 18 platser så visst är det ett skarpare läge nu och det märker våra medlemmar också, säger Rune Engleskär, huvudskyddsombud för Kommunal på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge.
Planen är att öppna den nya intensivvårdsavdelningen nästa vecka och då blir det förflyttning av personal. I dagsläget finns tio iva-platser i Huddinge.
– Det är en väldig oro hos våra medlemmar om det fortsätter öka, de gjorde ju en heroisk insats i våras som de har i färskt minne. De gick ju fem månader på krislägesavtal och jobbade intensivt med full skyddsutrustning i tolv timmar.
I nuläget jobbar personalen sina ordinarie arbetstider.
– Krislägesavtalet vill ingen ha aktiverat igen. Det vore olyckligt, det var inget bra avtal, det var anpassat för brandmän och inte för vården.
Hur ser det ut med smitta bland personalen?
– Vi har ingen sådan statistik så det är svårt att veta. Men det har avlidit en undersköterska och en sjuksköterska på Karolinska, Arbetsmiljöverket utreder fortfarande det. Så visst är det en oro att bli smittad. Men vi har haft bra tillgång till skyddsutrustning. Vi har förstärkt skyddet ytterligare. Jag har inte fått signaler om att medarbetare är sjuka.
Sjukhusen i Region Stockholm befinner sig i normalläge sedan den 7 september.