Efter att antalet fall i covid-19 ökat kraftigt skärper Folkhälsomyndigheten de lokala allmänna råden i Stockholm, Västra Götaland och Östergötland. För Uppsala förlängs råden. I Skåne skärptes råden tidigare i veckan, sedan dess har flera kommuner infört besöksförbud på äldreboenden.

– Så länge vi inte ser att vi bryter trenden av smitta och ökat antal medarbetare och medborgare så kommer vi hålla fast. Vi följer Folkhälsomyndighetens direktiv och råd, sedan har vi infört det här besöksförbudet med anledning av att vi fått in smitta bland vårdpersonal. Så länge som vi inte kan bryta den trenden har vi sagt att vi kommer att hålla kvar det, säger Fredrik Geijer, kommundirektör i Trelleborg, till P4 Malmöhus.

Detta i strid med Socialstyrelsens regler.

­– Vi måste se vid sidan av lagen i och med att det är frågan om hälsa och liv. Det går före lagstiftning i det här och jag tror att varje individ förstår varför vi vidtar åtgärderna, det är ju för att värna om att fler inte ska bli sjuka, säger Fredrik Geijer, till P4 Malmöhus.

SKR, Sveriges Kommuner och Regioner, har tidigare krävt att en ny lag ska införas så att det blir möjligt med lokala och regionala besöksförbud på landets äldreboenden.

Besöksförbud har också införts i Hässleholm och Östra Göinge. Osby och Bromölla avråder i stället från besök på särskilda boenden