Livet, välkommen tillbaka! Så kändes det när sista passet var gjort på vårt covid-schema för någon vecka sedan. I sex månader har vi gått på ett så kallat hälsoschema som HR på Västmanlands sjukhus Västerås utfärdat. Hälsoschemat innebar ett rullande schema, jobba fyra dagar, ledig två.

Som följd av detta blev det jobb varje helg, var sjätte helg fick vi ledigt. Återhämtning var fokus för schemat. Vi skulle få återhämtning för att i full mundering orka vårda patienter smittade med covid-19. 

Familjelivet blev lidande. Man har knappt fått träffa sina barn då man jobbar när de är lediga och när vi var lediga mitt i veckan så har det varit skola för barnen.

Tröttheten har varit ett faktum! Att ta hand om sig själv genom att träna och äta bra och återhämta sig har för många varit oerhört svårt. På helgen brukar man få återhämtning och samla energi från familj och vänner. Under pandemin har det helt enkelt inte gått eftersom man jobbar.

Folk slappnar av och fortsätter tänka ”det händer inte mig” eller ”jag blir nog inte så sjuk”.

Sedan måndag 28 september är vi tillbaka på våra vanliga scheman som vi lagt själva. Det betyder många fler lediga helger, längre arbetspass och fler lediga dagar för dem som jobbar deltid. Vi kommer att kunna få mer tid med familj och förhoppningsvis få igång våra liv så som de var innan de sattes på paus i april. 

Men samtidigt som vi hoppas på att livet ska bli mer normalt så ökar smittan av covid-19. En andra våg håller på att ta sig in i samhället. Folk slappnar av och fortsätter tänka ”det händer inte mig” eller ”jag blir nog inte så sjuk”. 

Men vem är det som får ta smällen när ni blir så dåliga att en inläggning behövs? Vem är det som kopplar på respiratorn och sköter om dig till 100 procent när du ligger nedsövd och ovetandes om vad som händer med din kropp?

Men vem är det som får ta smällen när ni blir så dåliga att en inläggning behövs? Vem är det som kopplar på respiratorn och sköter om dig till 100 procent när du ligger nedsövd och ovetandes om vad som händer med din kropp? Vem är det som håller din hand när du vaknat upp och inte är med i matchen?

Det är vi i vården, vårdpersonalen. Vi som måste pausa våra liv för att vårda dig. Vi som inte får vår återhämtning eller får träffa våra familjer. Vi som inte får våra semestrar eller annan ledighet när vi ska. Vi är många som inte orkar en vända till! Snälla – följ riktlinjer och håll avstånd. 

Det finns personer som drabbades av covid-19 som varken var i riskgrupp, gamla eller inaktiva. Tyvärr fick dessa personer sätta livet till, de dog. Dessa personer har etsat sig fast i många av vårdpersonalens huvuden. Vi vet att alla inte överlever denna smitta.

Fotnot: Bilden är licenserad av CC BY-SA 2.5 via Wikipedia.