– Arbetsgivaren vill inte ge oss adekvat skyddsutrustning, vi vill ha munskydd och visir, men de vägrar, säger Anders Ejdemark, huvudskyddsombud för förskolorna.

Kommunal har drivit frågan sedan i våras. De senaste veckorna är Köping den kommun i Västmanland som haft flest fall av covid-19.

– Våra barnskötare är livrädda för att få corona utav att barnen insjuknar. Även om risken att barn smittar inte är jättestor så finns det en oro bland personalen, säger Anders Ejdemark.

Kravet på skyddsutrustning togs först upp i en så kallad 6:6a-anmälan enligt arbetsmiljölagen där facket uppmärksammar arbetsgivaren på risker och kräver åtgärder. Kommunal kräver i den att kommunen går på Arbetsmiljöverkets riktlinjer och att anställda ska ha munskydd och visir om ett barn insjuknar på förskolan.

– Vi fick inte de svaren vi önskade, därför går vi vidare till Arbetsmiljöverket och tar upp att vi är oroliga för personalen, att de inte har den skyddsutrustning som är adekvat för covid-symtomen, säger Anders Ejdemark.

På utbildningsförvaltningen svarar Susanne Ekholm att munskydd och visir kommer att ges till anställda i riskgrupp eller som har familjemedlemmar som tillhör riskgrupp. Utbildning ska också ges i hur utrustningen används.

Varför ska inte alla ha möjlighet till munskydd och visir?

– Vi går på rekommendationerna från smittskydd Västmanland, det man säger är att det inte är en nödvändig skyddsartikel rakt av. Det är för dem som är i riskgrupp, för andra räcker förkläden och handskar, säger Susanne Ekholm.

I stället för att gå på Arbetsmiljöverkets linje så går utbildningsförvaltningen på kommunens policy att följa riktlinjer från Folkhälsomyndigheten och regionens smittskyddsläkare.

Hur ser du på att Kommunal går vidare till Arbetsmiljöverket?

– Vi får se hur bedömningen blir från Arbetsmiljöverket, och använda det som en riktlinje i så fall, säger Susanne Ekholm.